Gorm, 7 år, arbetar lugnt och metodiskt. Han är uppmärksam och duktig på att hålla ihop flocken. Foto: Arkibild/Jenny Harrysson
Med vallhundsvisslan i munnen kommunicerar Viktoria Fornander med hunden som befinner sig cirka trehundra meter bort för att hämta en flock nötdjur.

Viktoria och Frida har kvalat till nötvallnings EM i Finland i helgen

– Det gäller bland annat att med små medel få hunden att flytta korna från A till B så bra som möjligt, säger Viktoria Fornander i Stjärnhov.

Hon och dottern Frida har kvalat till EM i Finland som går i helgen. Båda två har hjälp av sina hundar varje dag på jobbet.

Viktoria sköter lantbruket med hjälp av bordercollien Tunagårdens Gorm. De är rutinerade och har tävlat internationellt.

– Sverige ar vunnit de tidigare två mästerskapen, så det är lite press på oss nu, säger hon.

Frida Fornander och bordercollien Boom jobbar som instruktör och djurskötare på Öknaskolan. Där har de mjölk-, nöt- och lammproduktion så även Boom arbetar med djur varje dag.

– Det ska bli roligt. Som en lite kravfylld semestertripp till Finland. Vi har båda som mål att komma till finalen, säger Viktoria.

Det är det åtta bästa som går vidare till final. Tävlandet är individuellt, men domarna räknar också ihop ländernas resultat och det har tidigare lett till seger för Sverige.

Vallhundstävlingar består av ett antal olika moment som visar hundens och förarens förmåga att hantera djur effektivt, kontrollerat och med ett minimum av stress inom en viss tid.

– Gorms styrka är att han har stark pondus med en lugn och bra inverkan på djuren. Fridas Boom är ganska intensiv men också kraftfull och stark.

– Vi är laddade, det ska bli kul. Men hur skicklig och duktig man än är kan man ha en dålig dag, säger Viktoria.

The European Cattle Herding Championship håller på den 6 till och med den 8 oktober i finska Mikkeli.