Börje Andersson Revvik i Björkvik säger att det är tungt att ställa in SM, men de vågar inte chansa. Foto: Eva Andersson Revvik

SM i plöjning inställd på grund av smittorisken

Arrangörerna har ställt in SM i plöjning som skulle gå på Danbyholm utanför Björkvik i helgen.

– Vi har inte fått några restriktioner från myndigheterna, men vi är en indirekt riskzon, säger Börje Andersson Revvik i Björkvik som tillsammans med Jordbrukare Ungdomens Förbund skulle arrangera årets SM på Danbyholm.

Beslutet har växt fram de senaste dagarna.

– Det började med att några plöjare och domare var skeptiska till att åka upp hit på SM med tanke på svinpesten, säger Börje.

Han säger att de hade inte tänkt på någon smittorisk då Fagersta ligger en bra bit bort.

– Jag hade inte tänkt på att Västmanland gränsar till Sörmland och jag visste inte att vi var en indirekt riskzon.

Men efter att han pratat med länsstyrelsen och Naturvårdsverket hade arrangörerna ett möte om frågan. Efter omröstning visade det sig att majoriteten ville ställa in, för att vara på den säkra sidan.

– Det är bättre att ställa in för säkerhets skull än att chansa. Om det blir något elände så måste man leva med det. Vi har stora grisgårdar i närheten. Vi tog ansvar för lantbruk och bönder, säger Börje.

Den här veckan skulle de ha börjat mäta ut tegarna till alla deltagare. 60 hektar skulle plöjas av 37 veterantraktorer, sju moderna ekipage, fyra parhästar och fyra naturbruksgymnasier, bland annat Ökna, skulle plöja i helgen.

– Det är fruktansvärt tråkigt och drabbar många, organisationen, SM-deltagarna och inte minst Danbyholm.

Förutom alla deltagare, så är det ett 40-tal funktionärer och domare som är engagerade i tävlingarna.

– Vi har jobbat med det här sedan i januari. Vi är många som sett fram emot plöjningen. Det är som med älgjakten, en höjdpunkt vi väntar på.

Hittills har 37 fall av afrikansk svinpest konstaterats hos vildsvin i Fagersta och Norbergs kommun i Västmanland. Kärnområdet på 100 kvadratkilometer ska stängslas in och väntas vara instängslat i upp till två år.