Granitblocken var prydda med kronor, men vad innebär det? Foto: Robert Vikström
En märklig stensamling vid körvägen till den gamla krogen vid Kolsundet utanför Stallarholmen. Foto: Robert Vikström

Efterlysning: kan ni lösa gåtan vid Kolsundet?

Ann och Robert Vikström hörde av sig till Sörmlandsbygden med en historisk gåta. Är det någon i läsekretsen som vet ursprunget till de märkliga lämningarna utanför Stallarholmen?

En dag hittade Robert och Ann Vikström en märklig stensamling, när de gick på körvägen till den gamla krogen vid Kolsundet utanför Stallarholmen.

Där låg en stor hög ”huggna block”, lite mossbelupna, men tydligt arbetade med utmejslade kronor, rosor, eklöv, ekollon, och flätade band. 

Granitblocken var prydda med kronor, vilket gjorde att de första tankarna gick till slottet Tre kronor, som förstördes i en brand 1697. Kanske kunde material från ruinerna ha fraktats ut med båt på Mälaren och hamnat här?

Enligt Robert användes materialet från Tre kronor bland annat för att bygga Mälsåkers slott. Men vid närmare fundering kanske materialet ändå är av senare datum.

– När vi tittade närmare såg vi att det är granitblock. Det känns som att de kan vara från 1800-talet. Kanske någon byggnad från den tiden i Stockholm som strök med under Citysaneringen på 70-talet. Kronorna på stenarna för tankarna till nån statlig byggnad. Kanske post, tull eller domstol? 

Länstyrelsen är kontaktad och de har lagt upp ett ärende. 

– Kanske åker någon och tittar på stenarna vad det lider. Om inte någon i tidningens läsekrets kan hjälpa oss med gåtans lösning? Hör i så fall av er: redaktion@sormlandsbygden.se