”Bondkatten” är den vanligaste

Jordbruksverkets kattregister har varit igång sedan årsskiftet och fram till maj hade 221 000 kattägare registrerat 336 000 katter. I Sörmland har 12 645 katter registrerats.

Från och med 2023 ska såväl innekatter som utekatter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket.

När alla katter är märkta och registrerade ska det bli enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare.

I statistiken kan man se att det vanligaste namnet på en katt i Sverige är Sigge och den vanligaste kattrasen är bondkatt eller huskatt, med 258 380 registrerade katter. Det är ett stort hopp till den näst vanligaste rasen, ragdoll med 16 092 katter.

Ovanliga raser

Medan till exempel cymric med än så länge en registrerad katt, singapura och japanese bobtail med 13 respektive 14 registrerade katter är betydligt mer ovanliga raser.

De vanligaste kattnamnen i Sverige, topp fem, är Sigge, Doris, Simba, Elsa och Selma. I Sörmland är också Sigge och Doris i topp, sedan följer Elsa, Nisse och Maja.

Sigge och Doris är vanligast i många län men det finns undantag. Simba är vanligast i Skåne och namnen Luna och Sally är vanligast i Västerbotten respektive Jämtland.

Än så länge är det betydligt fler hundar registrerade i Sverige, 1 104 000 hundar fördelade på 798 000 hundägare. I Sörmland är 35 526 hundar registrerade. Populäraste hundnamnet är Molly, men Doris är populärt även på hundar och ligger på fjärde plats efter Bella och Charlie.