Åtta olika lokala producenter ska börja sälja sina varor i den lilla röda stugan på macken i Vingåker. Den öppnar i morgon, fredag.
Lästips:
Lanthandeln på macken ska leverera gårdsproducerade produkter. Frysar och kylar är på plats. Och Thomas Widén som driver macken är glad över att hans gamla idé får nytt liv.
– Det känns jättebra att kunna erbjuda kvalitetsprodukter från lokala odlare, säger han.
Initiativet kommer från Thomas Widén. Han byggde stugan till något liknande, som aldrig genomfördes.
Men så pratade han med grönsaksodlare Ebba Wilhelmsson och hon nappade på idén.
– Det ska bli väldigt roligt.
Hon har tidigare jobbat med rekoringar och tycker det är en bra idé att fler odlare erbjuder sina varor i butiken.
– Vi kan lyfta varandra i samarbetet och vara komplement till varandra, säger Ebba Wilhemsson, som odlar grönsaker tillsammans med Jenny Wilhemsson på Rotkilens odling i Billsbro.
Hon är med och driver en reko-ring i Vingåker, men tror inte lanthandeln och reko-ringen kommer att konkurrera med varandra.
– Jag tycker det är bra att lokala varor säljs i olika sammanhang och i så stor utsträckning som möjligt. Jag kommer att göra reklam för rekoringen i butiken och tvärtom.
De åtta producenterna som kommer att sälja sina varor i butiken ska också turas om att stå därinne.
Förutom Ebbas och Jennys grönsaker från Rotkilens odling, kommer det att finnas escargots och ägg från Jonstorp. Katrinelund i Österåker har eget gårdsslakteri och de kommer att sälja kyckling som betat på gården.
Den kravcertifierade mjölkgården Åtorp kommer att leverera nötkött. Lantbrukaren och jägaren Clas Rydberg ska sälja viltkött och lamm. Dessutom kommer det också att finnas lokalproducerad honung, sylt, saft, potatis och kräftor.
– Jag kommer att bidra med säsongbetonade varor, som jordgubbar, bär, svamp och julkringlor, typ, säger Thomas Widén.
Det blir en gårdsbutik i stan som kommer att vara öppen fyra dagar i veckan, med premiär i morgon.