Låt dig inte tjusas av champagnen, sanningen hittar du bakom dörren

Midsommar kom och gick. I år firades dagen hos oss och som vanligt hade jag jobbat för mycket, sovit för lite och alltså inte hunnit städa. Därför tog jag resolut allt skrot och stök som anrikats på köksgolv och bänkar under våren och öste in det i skafferiet och slängde ner det som inte fick plats där i källaren. För att vara säker på att slippa närmare granskning av vårt hem flyttade jag därefter ut köksbord och stolar till skuggan under kastanjen där jag dukade med Farmors linneduk och serverade champagne på silverbricka.
Mina vänner, som jag känt så länge att de inte bryr sig så mycket om vad jag säger, ratade dock skugga och bubbel och klev raskt förbi mig för att hjälpa till i köket. Jag trampade efter och mumlade att jag inte behövde någon hjälp och att ingen fick öppna några dörrar och absolut inte skafferidörren. Naturligtvis resulterade det i att min äldsta vän gick rakt fram till skafferidörren och tittade in i kaoset för att sedan vrida sig i ett chockartat skratt. Min fuskstädning för att framstå som en ordningsam människa hade gett totalt motsatt effekt.

Men jag är inte ensam om att försöka mig på genvägar i syftet att framstå som bättre än vad jag är. Att bjuda på bubbel och gömma hemlisar i garderoben är ett urgammalt knep. Stora företag lyfter ofta upp goda handlingar för att undvika närmare granskning av annat och vi konsumenter sippar glatt i oss budskapet utan att ställa jobbiga frågor.
Cancerfonden hamnade i veckan i blåsväder när det uppdagats att pengar som samlats in för att motarbeta cancer investeras i fonder som låter pengarna arbeta i branscher som uppenbart ökar risken för cancer. De hade helt enkelt missat att kolla vad investerarna gömde i sina garderober.
Förra sommaren ordnade Syngenta, ett företag som säjer växtskyddsmedel, en tävling där lantbrukare kunde skicka in bilder på blommande kantzoner, insektshotell eller andra åtgärder man gjort på sin gård för att får insekter att trivas. Trots att det största hotet mot insektsarter är just användning av kemiskt bekämpningsmedel och det bästa sättet att gynna humlor och fjärilar skulle vara att låta bli att använda deras preparat.

Tittar vi i livsmedelsbutikernas hyllor kan listan göras hur lång som helst på bars, powerdrycker och andra ”hälsoprodukter” som vid en snabb granskning av innehållsförteckningen innehåller mycket lite av naturlig näring. I stället har de tillagats av ultraprocessade komponenter som självklart är mycket billigare för tillverkaren, men med ytterst oklara effekter på den mänskliga hälsan.
Jag kan radda upp exempel resten av dagen – men jag tror att min poäng gått fram. Lita inte på fina reklamfilmer eller blanka foldrar, granska alltid vad som gömmer sig i det finstilta. Låt dig inte tjusas av champagneglas och skön skugga utan gör som min vän och öppna alltid stängda skafferidörrar.
Och, jo. När jag väl erkänt för midsommargästerna att jag var lite trött och oförberedd och tog emot hjälp att fixa lunchen kunde vi slå oss ner under kastanjen för sill och nubbe. Och så firade vi en operfekt midsommar utanför mitt stökiga hus. Den mest avslappnade och bästa på mycket länge.