Amazon i Flen ligger på kommunfastigheters sälj-lista. Foto: John Frölund
Stadshuset i Malmköping gör negativt resultat. Kommunfastigheter vill veta vad politikerna vill.
Mellösagården används som samlingslokal i Mellösa. Arkivbild Foto: Karina Frölund
Per-Arne Hermansson, vd för Kommunfastigheter AB i Flen.
Musiker Lutte Berg, grundare av Flen Världsorkester.

Det gamla danspalatset Amazon på säljlistan

Amazon, Mellösagården och Stadshuset i Malmköping är tre av åtta fastigheter som är med på en säljlista som Kommunfastigheter AB i Flen har sammanställt.

– Vi ska gå runt och helst med en liten vinst då kan vi inte ha fastigheter med alltför negativt resultat, säger vd Per-Arne Hermansson på Kommunfastigheter.

Amazon, Mellösagården och Stadshuset i Malmköping (f d regementsbyggnaden) är tre fastigheter med både kulturhistoriska och sociala värden.

Många Flensbor har glada minnen från danser och konserter på Amazon, före detta Flens Folkets hus, som en gång i tiden också rymde bilförsäljning för Volvo i bottenvåningen (därav namnet).

– Det är tre speciella fastigheter som betyder mycket för många människor lokalt, det är också därför som politikerna i fullmäktige i Flen ska ta beslut. Vi har inte kostnadstäckning för fastigheterna. De här tre är inte officiellt till salu, utan de är ett problem som politikerna får ta ställning till, säger Per-Arne Hermansson.

Hoppas på kulturintresserad

De senaste åren har Amazon också använts som förenings- och replokal för kulturföreningen Flen Världsorkester, som utöver musikverksamhet och festivaler också har haft textilverkstad, ”kulturshop” och öppen konstverksamhet i husets bottenvåning.

– Jag hoppas att någon kulturintresserad investerare köper fastigheten om kommunen bestämmer sig för att sälja. Någon som vill satsa på kultur och som ser storheten i den lite nedgångna fastigheten, säger Lutte Berg, grundare av Flen Världsorkester.

Mellösagården har använts som samlingslokal, för teaterföreställningar och som skolmatsal för den nedläggningshotade Kyrkskolan.

– Vi använder Mellösagården i många olika sammanhang. Det är vår samlingslokal och den vill vi absolut inte bli av med, säger Birgitta Hermansson, ordförande i Mellösa bygderåd.

Enda samlingslokalen

Stadshuset i Malmköping, slutligen, brukar också husera olika typer av möten och fester. Dessutom finns café, tandläkare och bibliotek i huset.

– Det är den enda tillgängliga samlingslokalen i Malmköping och vi vill gärna ha kvar den. Vi har planer på hur den skulle kunna användas mer och ge större intäkter, men politikerna var inte intresserade, säger Motzi Eklöf, ordförande i Malmköping.nu

Ska anlita mäklare

Övriga fastigheter på listan ska säljas beroende på om det finns intressenter eller eventuellt rivas om fastigheten bedöms som undermålig.

– Vi ska anlita en fastighetsmäklare, men det är klart att om någon vill köpa går det bra att lägga bud redan nu, säger Per-Arne Hermansson.