Agneta Forsberg har hela sitt liv intresserat sig för gamla föremål och vet exakt vad det är värt.
90-talshörna med Marilyn, kandelabrar och äkta mattor.
På övervåningen säljs udda saker för 20 kronor, inte för att de är skruttiga utan just för att de är udda.
Albin och Vera syr kläder av mormors spetsdukar
Kaffekoppar är hopplöst ute
Filmisarna lever fortfarande

Dags för säsongens helgnöje – Agneta tipsar om hur du hittar loppisfynden

Glöm danska trämöbler. Satsa för dagen på orange 70-talskeramik. För den som väljer fynd för framtiden är det 20- och 30-tal som gäller. Stalltipsen är spiksäkra, för de kommer från Sörmlands okrönta antik- och loppisdrottning, Agneta Forsberg i Qvartinge utanför Mariefred.

Här talar vi inte om någon baklucka på två meter, här handlar det om minst 3 000 kvadratmeter sprängfyllt med antikviteter, vintage och loppis.

Handsydda klänningar

Här finns allt från 30-talsklänningar, till filmaffischer, verktyg, möbler, tavlor och till och med hela inredningar som till exempel 90-talshörnan.

– Här ska man nog egentligen inte bara passera på sin lördagstur, säger Agneta Forsberg. Det är bättre att låta det ta tid. Sätta maken vid LP-skivorna eller verktygen för att sedan i lugn och ro kunna botanisera bland sakerna.

– Nej, men vad säger jag. Det där lät kanske fördomsfullt.

Kanske, kanske inte. Men vi är nog en och annan som helt och fullt känner igen oss i Agnetas resonemang.

– Hur som helst. När man han tittat klart, gjort sig en bild är det smartast att sätta sig en stund på kaféet med en fika och fundera lite innan man går in igen och börjar handla på riktigt. Då köper man det som kommer att bli lyckat och enbart inte av nostalgiska skäl.

Smarta fyndjägare

Det är alltså så en äkta fyndjägare jobbar. Titta, tänka och sedan slå till. Att använda både hjärna och hjärta.

Men hur gör du för att sätta rätt pris?

– Klurigt, men det är kunden och marknaden som avgör. Efter en tid så vet man och vi verkar vara ett trendkänsligt folk. Alla är ute efter samma saker samtidigt. Den som vill göra fynd bör hitta sin egna väg och stil.

Okej, vad ska man satsa på för att ligga i framkant?

– Danskt trä är just nu överprissatt medan mörka skåp är väldigt billigt. I tveksamma fall googlar jag också och letar på auktionshusens sidor och bland deras bud.

– Jag är ju inget orakel men det är klart att ett tips är att se sig om efter 20- och 30-tal. Gärna lite funkis. Sedan tror jag att de stora mörka möblerna är på väg tillbaks. Skåp och sådant som det kan vara svårt att hitta plats för, men även mindre mahognybord.

Vad är då hopplöst ute – för alltid?

– Furu. Det har länge stått i tidningar att furu är på väg tillbaka men det har jag inte märkt något av. Däremot tycker jag att det är synd att man är så ointresserade av vackra kaffeserviser. De finns i mängder och visst är de godare att dricka ur. Här kan man köpa väldigt hög kvalitet för en ringa slant.

Ett helt liv med prylar

Och Agneta Forsberg vet nog vad hon talar om. Hon har varit intresserad av prylar och antikviteter i hela sitt liv. Och av hästar. Båda intressena kunde hon, tillsammans med familjen, tillfredsställa när de flyttade till Qvartinge för fem år sedan.

– Då köpte vi hela det gamla stallet som var fullproppat med saker. Från enkla prylar som till exempel udda glas till saker som jag valt att inte sälja men som visas i ett par montrar.

Vackra ljussatta montrar inspirerar

Montrarna blir en inspiration och som ett litet minimuseum. I en monter står ett stort handbyggt dockskåp med originalmöbler från leksaksföretaget Lundby.

På taket ser det ut som man har byggt ett ryskt slott med färgglada torn och kupoler och med 60-talsfilmen Doktor Zijvago som förebild, men det ska föreställa en italiensk utomhusterass från sent 1800-tal. Och det tillhör allså sakerna som inte är till salu.

Nya gamla saker varje år

– Varje år plockar jag fram ”nya” saker ur gömmorna. Förutom de två våningarna fyllda med föremål som man kan köpa har jag också en hel vind, en tredje våning med varor som jag undan för undan plockar fram.

Det är under vinterhalvåret som Agneta får tid att sortera, rensa, katalogisera, rengöra, tvätta, stryka och prismärka varorna. Under sommaren är det full fart och förväntningarna på kommande sommar är stor bland handlarna.

Återbruk är det trendigaste

– Återbruk har ju blivit ett ord på allas läppar och plötsligt är det ju helt accepterat att handla i andra hand.

– Jag hade några jättehärliga ungdomar här förra helgen som skulle förbereda en fest och ett bröllop. I stället för att åka till den stora butiken vid Kungens Kurva kom de hit och köpte på sig mängder av udda glas, bestick och tallrikar.

– Jag tror att de kommer att göra en helt otroligt fin dukning med sina fynd. Här har SVT:s Trädgårdstider och andra inredningsprogram inte en chans. För dessa ungdomar satte fantasin aldrig stopp.