Tuffa tanter trendar – häng med på tåget

Det är flera år sedan veckotidningarna lyfte upp tanten som trend och frossade i reportage om grytlappar, papiljotter och småkaksbak. Tanter i alla åldrar och olika kön hyllades, att vara tant är inte en ålder utan snarare en livsåskådning. Rätt fångat, men ändå fel tolkat, skulle jag vilja påstå. Såklart alla vill vara tant, men tanten mycket mer än bullar och virkning. 
Dagens tant är inte rädd för att säga sin åsikt, oavsett om någon bett att få höra den eller inte. Hon hytter med näven åt folk som inte uppför sig ordentligt och hon har inga bekymmer med att göra som hon själv vill snarare än vad omgivningen förväntar sig av hennes ålder. 
Tina Turner bestämde sig när hon närmade sig 50 för att hon ville bli rockstjärna och spela musik för utsålda arenor. I en bransch där ungdom är hårdvaluta lyckades hon med sin övertygelse och gjorde comeback med bravur, 84 år gammal kallas hon fortfarande för Queen of Rock n Roll. För lite drygt två år sedan blev 74-åriga Janet Yellen USA:s första kvinnliga finansminister.
Utan krusiduller håller hon presskonferenser om läget för kraschande banker och tech-företag. En sann tantlig förebild i Sverige var Barbro Westerholm, född 1933 och riksdagsledamot för Liberalerna fram tills i höstas. Räddningen för den politiska sfären kan vara tantens intåg på arenan. Med fler årsrika damer i riksdagen skulle vi få kloka beslut och stabilt förvaltande av Svea Rike. Inte för att tala om vilka finurliga och spänstiga debatter vi skulle kunna se fram emot. 

Andra exempel på att tanten som fenomen trendar är den uppsjö av instagramkonton där damer visar kläder, byter recept och visar matlagning eller varför inte vintage-outfits och veteranbilar. Hetaste träningsformen vintern 2023 är tant-parkour. I samlad tropp ger sig damer ut på stan i coola träningskläder för att hoppa, klättra och utmana ungdomen i stadens skateboardparker. Om det verkligen är passande med äldre kvinnor som leker, skuttar och åbäkar sig? Det bryr sig inte en äkta tant om. Har tanten lust att gå balansgång eller klättra upp på broar och byggställningar så gör hon det. Konditionen och styrkan kommer på köpet. Tro mig, det kommande decenniet tillhör tanten.
Kanske beror det på att jag själv tillhör den kategorin, men jag är övertygad om att världen blir lite bättre med tanten vid rodret. Tanter omskolar sig till polis i mogen ålder, gör politisk karriär eller hoppar av karriären för att följa sin magkänsla. Det klär sig som de vill, röker cigarr när de känner för det och tar plats i debatten när de vill påverka. Tro mig, tuffa tanter trendar – häng med på tåget du också!