Varför inte ta en blick i backspegeln

Knivskarpa kvällar, fras under skorna när dagsmejan frusit. Planeterna Venus och Jupiter lyser starkt på en gnistrande stjärnhimmel och kattugglans mjuka, lite mystiska läte drar genom marskvällen. Det är en sorts tidlös evighetskänsla. Skaren kan i det skumma ljuset få en att glömma att snötäcket bara är någon centimeter tjockt och att skidorna inte rastats en enda gång denna så kallade vinter.
Tur då att VM i längdskidåkning täcker upp och till och med bjuder på mängder av svenska framgångar. Annars är det inte så mycket som går åt rätt håll just nu.Ett år efter Rysslands storskaliga invasion fortsätter krigets vansinne. Förutom alla människor som dör eller får sina liv ödelagda är det en enorm miljökatastrof.
I skuggan av kriget pågår en enorm upprustning – i Sverige och resten av Europa. Det är stora pengar som rullar iväg utan några större diskussioner eller analyser. Vem törs ifrågasätta? En titt i backspegeln visar väl inte direkt att militär upprustning ledde till fred. Inte känns det bättre av att Putin pausar Rysslands deltagande i nedrustningsavtalet för kärnvapen.
Här hemma kan man känna sig orolig för skyddet och vården av värdefull natur efter regeringens slakt av miljöbudgeten. Gammelskogar hotas av avverkning i stället för skydd när det inte finns pengar för inköp eller ersättning till markägare. Vård av kulturlandskapet får stryka på foten, liksom underhåll av stigar, toaletter och sophämtning. Nu när pandemin fått många att upptäcka kraften i att vistas i naturen. Som lök på laxen innebär det att massor av jobb försvinner på den landsbygd som de blå sagt sig värna om.
Allemansrätten oroar. Här i Sörmland finns det allt för många exempel på hur penningstarka köper upp gods och gårdar och med höga stängsel, bommar och grindar stänger ute folk från sina marker. Det skulle knappast minska om strandskyddet luckras upp. Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesman vill se mer bebyggelse och verksamheter, även längs kusten. Gissa om spenderbyxorna skulle åka på i den välbeställda tiondelen, samtidigt som de fattigaste trots Ebbas falukorvsviftande varken har råd med hyran eller korven.
Apropå Sverigedemokraterna. Nu är partiets mission att göra samma resa med klimatfrågan som med invandringsfrågan. Att svänga opinionen till synen att det inte finns någon anledning att vi ska späka oss här för att minska utsläppen. Det görs bättre i tredje världen. Om det alls behövs eftersom partiets klimatpolitiska talespersoner vet att mycket av klimatsnacket är ”fake news”. Mycket oroande med tanke på partiets starka inflytande över de regerande partierna.
När trots det Grönlands och Antarktis isar smälter snabbare än forskarna trott och havsnivåerna börjat stiga går jag till de historiska kartorna och ser att vårt ställe klarar den tidiga järnålderns havsnivå. Då bodde vi på en ö med strandtomt. De flesta av våra granngårdar dyker upp långt senare och kommer att försvinna betydligt tidigare när havet stiger. Det är historiska fakta.