Kungabesöket väcker minnen

Som bekant fyller vår Kung 50 år på tronen och firar det med att besöka alla landets län. Hela landet ska få tal del av glansen är det tänkt. Sörmland var först ut när han tidigare i år kom och såg Nyköping. Jag tror inte människor i Katne eller Etuna kände sig särskilt delaktiga i det sörmländska besöket.
Besöket fick mig att tänka på min gymnasietid. Det var någon gång i brytpunkten mellan 1980 och 90-tal och Kungen skulle göra besök i alla kommuner i Stockholms län. Den gymnasieskola som jag gick på var en av länets största vid tillfället och kanske var det därför ers majestätet skulle få äran att besöka just den.
I skolan gick uppemot 1 500 elever så det var en stor byggnad med många korridorer i olika färger för att man skulle kunna hålla reda på dem. Så en dag började man helt plötsligt att måla om i korridoren där vi brukade ha matematik. Anledningen till att man målade om var att kungen skulle komma. Det kändes kul att de började måla. Ni vet hur det kan bli med skolor när de stått en tio, 15 eller 20 år. Det tenderar att bli rätt slitet. Det var det i min skola, så en uppfräschning var på sin plats. 
Så kom dagen då kungen skulle komma och som jag minns det hade vi studiedag eller var på en studieresa då. Nån kung fick jag i alla fall inte se röken av. Det märkligaste var ändå att efter att han besökt skolan så stannade om-målningen av skolans korridorer av. Det var fint lite här och där men de flesta korridorer hade lämnats åt sitt öde. “Jamen de målade bara de korridorer som kungen skulle gå i” fick vi reda på av en lärare efter ett tag.
Så för en person som skulle gå genom en korridor en gång var det viktigare att måla om än vad det var för oss som tillbringade alla veckodagar i skolan. Lite så får jag känslan av att det var i Nyköping också när kungen skulle komma. Det fixades fin mat, städades och till och med Stadsmissionens loppis skyltade under veckan bara med de finaste klänningar som de hittat i sina gömmor.
Nyköpingsborna kom till torget för att titta på sin kung, som vore han en apa på Skansen. För vad ska man annars göra än just glo på honom? I närheten för att prata med honom kommer bara några ytterst få utvalda personer så klart, annars kanske stackarn bli nedsprungen av sitt folk.
Jag undrar om kungen någon gång tänker på den där skolan i förorten han besökte i mitten av sin regent-tid. Hur ofta kommer han att tänka på besöket i Nyköping? Vad sätter sig i minnet hos någon som åker runt i ett land där allt är putsat och uppklätt för honom? 
Skulle han inte hellre vilja se det verkliga Sverige? Käka på Vips-grillen, ta en öl hos Nils Oscar och vara med på en fotbollsträning på Rosvalla. I stället för att se fasaden av en stad som kommer att bli en i raden av många.
Och från andra hållet. Vad kommer vi, folket, att minnas av hans besök just i vår stad? Annat än att han var mer i 3D än han oftast är för oss när vi ser honom på skärm eller i tidningssidor.