Politiker som spelar taskig teater

En sensommardag på Skånekusten. Havs- och Vattenmyndighetens fiskekontrollanter ertappar en man med fyra burar med ål. Ålen är akut utrotningshotad, bara ett fåtal yrkesfiskare med specialtillstånd får ta upp de gåtfulla långvandrarna. Det var inte hans burar, han var bara ute på städningsuppdrag. Sa han. Utan några sådana redskap, konstaterade kontrollanterna.
Där skulle historien kunnat ta slut, om inte mannen som heter PM Nilsson utsetts till statsministerns närmaste man strax därefter.Han hade nog tänkt sig att den där pinsamma historien var bortglömd när polisen ringde i december. Han vidhöll sin version, men insåg eller fick rådet att det var bättre att erkänna att: jo, burarna var hans. Han hade tjuvfiskat en utrotningshotad art. Att ljuga för polisen var ju väldigt dumt, tyckte han och att ta upp deras tid när de nu har så mycket annat att göra när hans regering lovat att få ordning på gängkriminaliteten.
Men lögnen borde ju inte vara bekymmersam. Den verkar vara den nya normen i hans kretsar. När löftet om tio spänn billigare diesel från årsskiftet inte infriades så var det för att verkligheten spökade för Oscar Sjöstedt. Ulf Kristerssons löften i samma fråga går inte att infria eftersom EU kommer att höja minimigränsen för inblandning av biobränsle. Något som han själv säger att det visste ju alla. Ändå andades han inte om det före valet. Samma med elprisstödet. Varken han eller energiminister Ebba Busch vill stå för löftet på plats 1 november – trots att deras uttalanden finns inspelade. När jag var liten fick jag lära mig att det är fult att ljuga. Nu verkar det vara ett accepterat inslag i det politiska spelet.
Apropå spel. Nu har Annie Lööf tackats av i riksdagen med hyllningstal och presenter – allt från korvar till fikainbjudningar. Alla är de bästa vänner. Någon ledarskribent ansåg att de ska ha heder av att kunna skilja på politik och person i det hätska debattklimat som råder. Men vore det inte bättre att sänka debattläget, att sluta kasta paj och falukorv, halvsanningar och hellögner. Vad har vi medborgare att tjäna på politiker som spelar taskig teater med vår framtid.
Dessutom är det höga tonläget ju också en del av orsaken till alla hot och förföljelser som politiker får utstå. Vilket i sin tur leder till att många helt enkelt väljer att inte delta i det politiska livet.Men tillbaka till ålen och den tjuvfiskande statssekreteraren.

Man skulle ju också kunna tycka att den regering han jobbar för är det stora hotet mot ålen. I december stoppade de den pågående miljöprövningen av vattenkraften, som bland annat handlar om att hitta sätt för fisken att kunna ta sig levande upp och ner i vattendragen. När de tvingas passera vattenkraftverk utan fiskväg förbi dödas eller skadas merparten av ålarna som ska ut i havet för sin långa vandring till Sargassohavet.
Kan en ny paroll vara – Frihet utan ansvar?