Lär oss läxan efter Annie Lööf

Hon är Annie med hela folket. Älskad och tyvärr också obehagligt hatad, Annie Lööf, Centerpartiets avgående partiledare. Hon är också mamma, hustru, dotter, vän, partisyster och partikamrat till många personer. För en del har hon varit en politisk motståndare, skärpt i debatten och alltid påläst. För andra har hon varit ett hatobjekt. Allt har kunnat kommenteras, hånas och hatas. Från hårfärg, frisyr och klädsel till dialekt och ståndpunkter, ståndpunkter som faktiskt grundat sig i Centerpartiets förankrade ställningstagande.
I TV-programmet Min sanning med Anna Hedemo gör Annie Lööf bokslut. Öppet och naket kommenterar hon sina år som partiledare för Centerpartiet. Att orka själv har varit nyckelorden och det har gått, tack vare en stöttande familj och ett starkt stöd i Centerpartiet.<

Den senaste mandatperioden har hatet skruvats upp. Annie Lööf stod upp för yttrandefriheten, när Nordiska Motståndsrörelsen markerade vid hennes tal i Almedalen 2018. Hon har markerat mot Sverigedemokraterna, mot odemokratiska rörelser och främlingsfientlighet. Fyra år senare blev hon återigen måltavla, även om mördaren som tillhörde NMR, valde ett annat offer.

I TV-intervjun säger Annie att SD piskar igång en hatstämning. ”Vanliga, anständiga människor måste förstå och fråga sig, ska det vara så här? Vi måste få ett annat samhälle.”Svaret är självklart. Nej, det ska inte vara så här. Alla partier borde förstå att det är ett gigantiskt hot mot demokratin om människor inte vågar engagera sig politiskt på grund av den personliga säkerheten.
Partierna måste rannsaka sig själva och fundera över hur de agerar i samhällsdebatten. Propagandamaskineri i form av trollfabriker måste stängas omedelbart. Det är ett anständighetskrav att inte bidra ännu mer till hatet och hotet.

Också kvinnor ska våga ta plats. Vi behöver fler kvinnor i politiken, för att politiken ska ha med sig bredare erfarenheter. Det är ansvarsfullt att vara politiker och förtroendevald, men det ska alltid vara möjligt att utföra uppdraget utan att behöva betala ett högt personligt pris.Vi måste lära oss av Annie Lööf. Det är inte bara jordens klimat som måste räddas. Det politiska klimatet hotar också samhället, om det får fortsätta att utvecklas med mer hat och hot. En politikers kompetens ska inte mätas i form av tjockleken på elefanthuden.
Kompetensen sitter i omdömet och förmågan att använda det. Det går tyvärr inte att lagstifta om omdöme.