Det är tre lokalrevyer i Sörmland som har premiären kvar. De har lämnat det klassiska premiärdatumet nyårsafton och repeterar för fullt. Katrineholmsrevyn "Lever livet" har premiär den 27 januari. Gnestarevyn har sin premiär den 11 februari och Trosarevyn den 11 mars.
Lästips:
Hans Qviström från Täljerevyn är på plats i Katrineholm för att regissera. Han viftar åt Pontus Kinnander som tydligen ska gå ut åt vänster under tiden de andra dansar och sjunger.
– Katrineholmsrevyn är fantastisk. De har en del revyrävar med mycket kunskap, men också unga entusiaster, det är väldigt kul, säger Hans Qviström som själv har premiär med Täljerevyn nästa vecka.
Revyn i Katrineholm började repetera tillsammans för första gången den här veckan. Det är en del diskussioner hur revynumren blir snyggast och bäst ska sitta ihop.
Hans Qviström frågar musikerna om de kan sluta det ena låten i samma ton som nästa börjar.
– Det är klart mycket handlar om timing, men det gäller också att hitta balansen. Att leverera punchlinen vid rätt tidpunkt, det är svårast, säger Hans Qviström.
Men det är lite olika uppfattningar om vad som är svårast. Att lära sig texten hör till en av svårigheterna.
– Det är inte så farligt att tappa någon mening, det är värre att dansa fel. Att missa ett steg syns mycket mer än vad det gör när man glömmer en replik, säger Johanna Dahlberg.
Hon är i grunden är dansare, men nu agerar och sjunger hon också. De elva i ensemblen gör allt.
Cia Ronach har varit med i Katrineholmsrevyn i 30 år. Hon har koreograferat och dansat i alla år, men nu är även hon med och agerar och sjunger.
– Jag tycker det är svårt att komma ihåg texterna, men om jag har rörelser att göra samtidigt som jag pratar har jag enklare att lära mig texterna, säger Cia.
Hon och Cissi Brunosson som varit med i 26 år säger att revyandet ändrat sig, även om ”Lever livet” gör en klassisk nummerrevy.
– Vi blandar upp oss mer. Alla gör allt. Det är inte så att dansarna enbart dansar längre utan vi hjälps åt, och det är kul, utmanande men roligt, säger Cissi.
Under åren har det kommit nya ämnen och tempot har ökat på scenen. TV har inspirerat med snabba klipp, säger Hans Qviström.
– Förr drog man ridån fram och tillbaka. Det gör man inte längre.
– Vi hade två ridåer, säger Cissi Brunosson och skrattar.
Bland länets revyscener är Eskilstuna och Strängnäs igång sedan nyårsafton.
I Gnesta har revygängets skrivargrupp producerat sketcher och låttexter sedan september. ”I vått och torrt” har premiär den 11 februari. Mats Hammarlöf säger att de är laddade.
– Det är kul att vara igång igen. Gnesta är en liten kommun, det händer inte jättemycket. Men en revy är som en levande organism, läget ändras och revyn likaså, säger han.
De kör en klassisk nummerrevy. Har ett band som spelar och de åtta i ensemblen dansar, sjunger och kör sketcherna.
– Vi satsar på humor. Vi kommenterar inte världsläget, säger Mats Hammarlöf.
I Trosa är det nysatsning på revy. Emma Lundström och hennes syster Yessica tog initiativet och drog igång revyn igen förra året.
– Vi var nio stycken och alla är kvar i år, det känns bra.
”Vilken cirkus” heter årets revy som har premiär den 11 mars. Även i Trosa dansar, sjunger och agerar ensemblen. De har också skrivit texter till musiken, monologer och sketcher.
– Det är jäkligt mycket jobb med en revy, det har vi lärt oss, men det är också väldigt roligt, säger Emma Lundström.