Så har jordens resurser tagit slut innan nyår, igen, Overshoot day om det är bekant. Det räckte bara till 28 juli. Om man inte bor i Sverige förstås. Med vår livsstil, och utnyttjandet av allas vår planet, skulle resurserna räckt till 3 april. Tänkvärt eller hur? Eller inte.
För du som läser det här är kanske en av dem som köat på Arlanda för att åka söderut, eller så äger du världens bil, som slukar enormt med drivmedel och åker precis som vanligt. Elbil det är för tunnisar. Kanske käkar du kött, fraktat från Brasilien, blir förbannad när du inte kan handla det du vill i affären, eftersom den kan vara slut.
Men du, gör WWF:s Klimatkollen, det är spännande eftersom du får en fingervisning vad du kan dra in på. Men du vill inte dra in på något, du vill unna dig livets goda inte sant? Jaha, och vi andra då? Vi som inte bara tittar på när klimatet skenar, värmen i södra Europa sätter fyr på skogarna, eller floder torkar ur. Medan du lever, som vi hade all tid i världen och alla resurser på plats, så försöker vi andra göra allt vi kan för att minska vårt miljöavtryck.
Det är inte lätt har jag upptäckt, för det räcker inte att låta bli flyget eller äta mindre kött, men det är en bra början. Men den viktigaste början är faktisk att fatta vad som händer, vilken del jag har i det och ta ansvar för mitt eget resursslöseri.
Lägre temperatur inne, duscha mindre, låt bli att handla allt jag inte behöver och INTE slänga mat! Absolut inte slänga mat.
För vad gör vi när vattnet sinat och åkrarna bränns bort till öken? Om någon tror att ”det här drabbar inte mig” då är det bara att tänka om. Nu. Det drabbar oss alla och det kommer drabba våra barn och barnbarn än mer. För när inget finns kvar kommer vi upptäcka att vi inte kan äta pengar. Men vi kan rösta på ett parti som står för miljösatsningar, det är en början, kräv sen att det händer något av alla partier. Vi kan inte hålla på att tjabba om småsaker längre, vi har större faror som väntar. Och vi sitter i samma båt.
Nu kan vi inte längre tala om fem i tolv, vi är snarare fem över tolv idag.