Mycket att se i vår sköna bygd

I denna ljuva sommartid, är det så skönt, så härligt grönt att det knappt är lönt att åka utanför Sörmlandsgränsen. En av juvelerna i den turistiska Sörmlandsbygden, Julita gård i Katrineholms kommun, har öppnat på nytt efter den ovälkomna och malplacerade malpåsen. Nu blir det ett Midsommarfirande efter konstens alla regler igen och det är det synd att missa. Passa också på att se årets utställningar eller bara den vackra parken, som alltid ger svalka en het sommardag.
Julita gård är en av Sörmlands viktiga turistmagneter. Det är en magnet som kan utvecklas mer på temat närodlat och hållbarhet. Här finns ju möjligheterna att följa matens väg från jord till bord – i lantbruksmuséets utställningar av jordbruksredskap till praktisk odling av olika format. För att slutligen hamna rätt – på tallriken i kaffestugan eller i det mer påkostade värdshuset.
Sambanden är viktiga att följa för att öka förståelsen för vad som krävs för att odla och hur vi kan använda råvarorna utan svinn i produktion, transporter, affären eller vid tillagningen. Det är en lång matkedja som hänger ihop.
Föreningen Sörmlandsäpplen har sett Julita gårds möjligheter att visa sambanden och ordnar en äppeldag längre fram i september. Fler sådana initiativ behöver tas av såväl Nordiska muséet som av intresseföreningar verksamma i länet.
Den sköna Sörmlandsbygden, som Selma Lagerlöf skrev om i Nils Holgersson underbara resa, erbjuder otroligt mycket upplevelser för den som har stor som liten plånbok. Här finns cykelleder, vandringsleder, ridleder, kanotleder och pilgrimsleder. Senaste tillskottet är en kanotled i Hjälmaren.
De flesta av dessa leder går att nå via Sörmlandstrafikens gröna bussar. Med tid och tålamod går det att komma ganska långt.Vi behöver lära oss att uppskatta det som finns runt knuten och också slå mynt av de resurser som finns. Sörmlands Matkluster har mycket framgångsrikt lanserat aptitrundor höst och vår.Sommar och semester handlar om att samla kraft och minnen som räcker fram tills nästa semester. Det måste vara helt okej att bara vara. Att semestern faktiskt har bestått av upplevelser på hemmaplan. Stubbsittandet i skogen, sanden mellan tårna på stranden, regnrusket utanför vindskyddet och blåbären som blev till pannkakssylt. Kanske till och med att minnena bestod i att du tog dig tid till att lyssna till någon äldre eller yngres berättelse från vardagen?
Sörmlandsbygden innehåller så många möjligheter! Passa på att njuta! Det mesta och bästa i livet är faktiskt gratis! Som ett leende och ett skratt.

Trevlig sommar i Sörmlandsbygden!