Svår planteringssäsong utan säsongsarbetare

Planteringssäsongen ligger framför oss, och i sommar ska förhoppningsvis drygt 400 miljoner plantor i backen. För tredje året i rad är vi nu på väg in i ännu en säsong med extrema bemanningsutmaningar för många av landets skogsvårdsentreprenörer. Under de senaste två åren har skogsvården brottats med coronarestriktioner och periodvis stängda gränser.
I år är det ett krig som slår undan benen då ungefär 1 500 säsongsarbetare från Ukraina tvingas stanna hemma för att försvara sitt land. De enda som verkar vara immuna mot både pandemi och krig är skogsbolagen – kunderna. Tvärtom fortsätter de på många håll att rulla som tåget och göra rekordvinster!
På senare tid har branschen gång på gång påtalat konsekvenserna av att det saknas resurser inför årets planteringssäsong. Från kundsidan har vi dock bara mötts av tystnad och ögon som tittar ner i bordet.
Nu står det april i kalendern och det är hög tid att förstå fakta: Ska vi klara årets kvoter och lyckas skola in nya plantörer krävs samarbete och helhetstänk – fritt översatt; sänkta prestationskrav och mildare bortsättningsmallar.
Att som nu i denna extrema situation fortsätta att stoppa huvudet i sanden och tro att entreprenörerna på egen hand ska lösa hela branschens utmaningar är fel.
Ska skogsbranschen klara årets planteringsarbete måste alla bjuda till!