Lärarassistent Alexander Jonsson har hjälpt Ärstaskolans elever att snickra finalbidraget i SM i fågellholk.

Ärstaskolans flugsvampsholk Naturi till final i SM i fågelholk

Sammanlagt 500 skolor från hela landet har skickat in tävlingsbidrag till årets SM i fågelholk. Ärstaskolan i Eskilstuna har snickrat fram en av de 15 finalholkarna.

Naturskyddsföreningen har i snart 15 år engagerat skolklasser att bygga bon för fåglar genom tävlingen SM i fågelholk. En tävling som ska minska fåglarnas bostadsbrist och engagera barn och unga i naturfrågor.

En av fritidsledarna på Ärstaskolan hade hört talas om tävlingen och eleverna körde igång på sportlovet.

– Det var många bra idéer även om inte alla var genomförbara. Vi tog influencer och snickrade flera holkar, säger Alexander Jonsson, lärarassistent på Ärstaskolan.

De skickade in sammanlagt åtta holkar. Under en live-sändning från Skansen presenterades de 15 finalister som juryn valt ut. Årets holkar är färgstarka och fantasifulla. Inte minst namnen – här finns badhytter, sommarhus och en trippelholk. Ett kråknäste, en skoghydda och bostadsrättsföreningen Skepp ohoj.

Klass 3 a:s holk Naturi gick vidare till final. Nu går det att rösta på de olika finalholkarna fram till på söndag, den tredje april.

– Vi håller tummarna och hoppas. Vi uppmanar alla att rösta. Treorna är väldigt engagerade.

Alexander Jonsson tycker det var en bra ide att bygga holkarna.

– Det är är viktigt att de får genomföra sina egna idéer. Det ger dem möjlighet tro på sig själva och dessutom gör de nytta för naturen, för fåglar. Det blir tydligt, säger Alexander Jonsson.