En redig bot och en prick i registret

Smaka på ordet kriminell. Eller varför inte ordets synonymer såsom bov, skurk, gärningsman eller förbrytare. Vad är det du ser framför dig? Jag tänker att de flesta av er inte ser sig själv i den beskrivningen. Vi har nog alla våra fördomar om vem som ryms bakom det ordet.
Men när jag ser mig i spegeln så är det numera en skurk jag ser. Det är en sån jag blivit sen någon vecka tillbaka. Det känns dumt att erkänna det men en redig bot och en så kallad prick i registret har det blivit i början på denna vår.Det blev en hastig uppsträckning för mig under en av de finaste dagarna nu under förvåren. Jag hade varit på ett möte och kör glad i hågen därifrån när det helt plötsligt fram ut busken hoppar upp en polis och pekar med hela armen på just mig. Han tecknar att jag ska åka åt sidan och där nedanför en slänt står en bunt andra uniformerade kvinnor och män som pratar med förare bakom nedvevade rutor. Jag är således inte ensam om min gärning.
– Ja det här ser ju inte bra ut, säger en polisman och tittar uppfordrande på mig.
Det känns otroligt dumt att sitta där och uppge sitt namn, visa leg och svara på diverse frågor. Jag blir helt plötsligt en mellanstadieblyg liten flicka som inte vet var jag ska ta vägen där bakom ratten. Jag har dessutom gjort bland det värre man kan göra i trafiken, nämligen kört för fort utanför en skola. Stort ajabaja på den!
– Erkänner du eller vill du överklaga? frågar han sen, polisen.
– Varför skulle jag det jag körde ju för fort, konstaterar jag.
Han förklarar att det här ju är ett brottsmål men utan förhandling och att han därför måste fråga om jag erkänner min gärning. Jag erkänner och han säger att det kommer en bot på posten.
Jag åker därifrån med lite darr i benen. Första gången tagen för fortkörning. Drygt 41 000 personer fick sina körkort indragna antingen helt eller en viss tid under förra året, de flesta av dem för att de kört för fort, vissa för att de kört onyktra och några för att de hade smitit från polisen. Enligt en gammal siffra från 2014 åkte ca 170 000 personer fast för fortkörning det året. Det har dessutom blivit fler med åren tack vare att fler fartkameror har satts upp längs vägarna. Det är verkligen inget att vara stolt över. Samtidigt som det här händer ska jag bli handledare för mitt andra barn som snart ska ta körkort. När jag sitter där så blir jag otroligt irriterad på alla som tränger sig, kör om på ett fult sätt och som är märkbart irriterade på att det inte svängs ut tillräckligt fort i en rondell. En vecka efter att boten kommit hem i brevlådan så kommer en överraskning. I ett brev från Transportstyrelse står det att jag nu har en varning uppskriven på mig som kommer att följa mig två år framöver.
Kanske var det här vad jag behövde i livet. En liten uppsträckning av ordningsmakterna. För kanske var jag på väg att bli en sån där sur slentriantrafikant som tycker att det går lite långsamt och drar på lite i onödan. Tack vare den här näsbrännan kan jag återigen bli en bra och uppmärksam bilförare – tack för det!