Samuel och Johanna Bolin hjälps åt att ta trycka ner färgen i mönstret. Foto: Karina Frölund
Teodor, Lilja-Lo, Freja och Teodor har gjort många färgglada tryck-
Teodor har gjort ett rutmönster.

Magiska mönster växer fram när Kyrkskolans elever trycker

Samuel skär noggrant ut hjorten ur mallen. Det är många små detaljer, så han måste koncentrera sig på skalpellen och linjerna. – Den är till pappa. Han jagar, säger Samuel i Mellösa kyrkskola.

Eleverna trycker mönster tillsammans med konstnärerna Britt-Marie Järnström Lindell och Johanna Bolin. De två är ett kringresande konstnärsprojekt – Skapande skola.

Samuel väljer skarpa färger som rosa, blått och orange till hjorten. Tillsammans med Johanna pressar de färgen genom mallen till tyget. Han är nöjd med resultatet.

– Det är roligt. Det är lättare att koncentrera sig än på matten och svenskan, säger Samuel.

Britt-Marie och Johanna packar bilen full av material och åker till de skolor som bokar in dem. De har två, snart tre olika projekt på gång.

Det är Magiska mönster och Skapande händer, då eleverna gör skulpturer av sina egna händer.

– Vi åker runt, hittills har vi varit i Gnesta, Linköping, Vingåker, Strängnäs, Flen, Katrineholm, Stockholm och ska i vår till Kristianstad. Projektet sprider sig vilket är väldigt roligt! Vi har nog gjutit över 3 000 barns händer sedan 2015.

Nästa projekt som vi förhoppningsvis startar i höst i Katrineholm är Roliga tryck, men det är än så länge på planeringsstadiet

– Eleverna får göra konst som de annars inte skulle göra på bildlektionerna, säger Britt-Marie när hon hjälper Lilja-Lo trycka en brunrandig häst.

– Det var svårt först, men sen blev det lättare, säger Lilja-Lo och visar pussande kaniner som hon också tryckt.