Den politiska korven ger perspektiv

”Vad är det med den här korven som är så inåt helvete dyr? En korv är väl en korv?” Mannen som blivit medsläpad av sin sambo till min lilla gårdsbutik tittar på korvpaketen i kyldisken. Kanske är det ett försök att skämta, kanske är han uppriktigt förvånad över kilopriset om 280 kr/kg för en hantverksmässigt tillverkad salsiccia.
Jo, serru, svarar jag. För det första innehåller den bara fläsk, kött och kryddor. Vänd på valfritt korvpaket i din vanliga butik och försök klura ut vad den egentligen är gjord av ur den långa ingrediensförteckningen och kolla också varifrån råvarorna kommer. Om syftet är att tillverka en billig korv väljer tillverkaren anonym köttråvara från den plats i världen där den är billigast just nu. Och det är garanterat billigare att köpa kött från storskalig köttproduktion bortom Sveriges och Europas omfattande djuromsorgsregler. För att inte tala om hur mycket billigare det blir om vi inte behöver bry oss om arbetsmiljö eller ens lön för de människor som arbetar i djurhantering och slakt. Är syftet billig mat går alltså svenska råvaror bort direkt.
Därav priset på korven du tittar på nu, käre kund. Köttet i våra korvar kommer från ekologiska grisar med känt ursprung, de han nämligen fötts på min gård och levt här hela sitt liv om utegrisar. För att få kallas ekologisk krävs dessutom att verksamheten är certifierad vilket betyder att allt dokumenteras och granskas av en extern revisor. Allt foder våra djur äter odlas på gården, vi använder varken konstgödsel i odlingen eller gift för att bekämpa ogräs eller skadegörare.
I samhällsdebatten nämns ofta att Sveriges självförsörjningsgrad på mat är för låg. Vad vi nästan aldrig pratar om är att det svenska jordbrukets förmåga att försörja sig självt med insatsmedel är ännu lägre. Det vill säga, utan leveranser till gårdarna av diesel, konstgödsel (som till stor del tillverkas av ryska råvaror med rysk naturgas) eller foderbilar med färdigt foder (innehållande bland annat konstgjorda aminosyror tillverkade i Kina) blir det inte mycket mat gjord på svenska gårdar överhuvudtaget. Självklart ger dagens system en mer kostnadseffektiv produktion som kan ge kunden billig mat i fredstid. Men ack så sårbart vid kris och det är som alltid klimatet och lågavlönad arbetskraft – någon annanstans i välden – som får betala priset för vår billiga mat.
Det är sällan demokratiskt styrda länder som levererar råvaror med de lägsta priserna till världsmarknaden. Men om du som kund är bekväm med att stötta Putin eller Xi Jinping har du alla möjligheter att visa det genom ditt val av varor. Med anledning av kriget i Ukraina, handelsblockader och accelererande oroligheter på världsmarknaden riskerar vi ett läge med akut livsmedelskris. Redan nu i vinter. Även i Sverige. Försök ta in det, Gubbe Lilla.
Men allt det där säger jag ju inte högt, det tänker jag bara. Jag ler i stället sött mot kunden, tar korvpaketet från honom och lägger tillbaka det på hyllan. Du förstår, säger jag. En korv är inte bara en korv. En korv kan vara skillnaden på om klimatkrisen ska få ett sorgligt eller lyckligt slut och en korv kan bidra till att bygga demokratiska samhällen. Därför gör du alldeles rätt som frågar vad den innehåller och jag hoppas att du ställer samma fråga – fast tvärt om – nästa gång du står i din dagligvaruhandel med en falukorv för 29 kr/kg i handen: ”Vad är det med den här korven som är så inåt helvete billig?”