Kan man skriva om annat än krig i Europa

Den här veckan är det svårt att skriva en krönika. Kan man skriva om något annat är Ukraina. Om något annat än krig – i Europa. Det är fasansfulla bilder som rullar över oss på raserade bostadshus, skadade människor och långa köer av människor som tvingas fly sina hem, sitt land. En totalt hänsynslös diktator som terroriserar sin egen befolkning, beordrar bombningar och svingar kärnvapenhotet över världen.
Det är mycket som går åt fel håll nu. Den här veckan presenterar FN:s klimatpanel en ny rapport om följderna av klimatförändringarna och hur vi ska hantera dem. Extremväder till exempel. Den kommer förmodligen att hamna rejält i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina – förstås.
Men klimatförändringarna finns ju dessvärre kvar. Krig eller inte. Och för övrigt: vid sidan av det mänskliga lidandet, vad betyder kriget för utsläppen? Många av oss kämpar med våra små insatser som att ta cykeln i stället för bilen, envisas med att åka tåg fast de titt som oftast blir inställda, köpa mat ur ät snart-lådan, samtidigt så brinner oljecisternerna som skjutits sönder.
Och gasledningarna. Tung pansartrafik och massiva flyganfall sker knappast med fossilfria drivmedel. Och förutom att människors liv krossas, kulturella värden går upp i rök; tänk vilka miljö- och klimateffekter det blir när allt ska byggas upp igen.
Författaren och historikern Yuval Noah Harari som i boken ”Sapiens” gör en kort historik över mänskligheten har nu gjort en beräkning av vilka ekonomiska satsningar som behöver göras för att få ner våra klimatutsläpp. Han kom fram till två procent av alla länders BNP. Det är vad många länder nu sätter upp som mål för sina försvarsutgifter. Nedrustning var igår, nu är det upprustning som gäller. Kan någon snälla visa mig ett gott exempel där stora vapenarsenaler gjort tillvaron bättre. Aleppo? Groznyj?
Så vad kan stoppa vansinnet? Jag har ingen aning, men nog kändes det bättre med Premier Leaguematchen mellan Everton och Manchester City där samtliga spelare gick in på plan antingen i Stoppa Kriget-tröjor eller med ukrainska flaggor än skidåkningen i Lahtis där de ryska åkarna tävlade som om inget hade hänt.I ett land där den som opponerar sig hamnar i fängelse är säkert protester från kända idrottare betydelsefulla. Och att Liverpool vann över Chelsea som ägs av Putins oligarkkompis Abramovitj var inte heller fel.
Jag antar att många här hemma redan har börjat planera, kanske redan börjat så frön för den kommande odlingssäsongen. Jag antar att många i Ukraina hade samma tankar innan det ofattbara hände. Jag antar att det inte står överst på listan nu.Då är frågan hur vi har det med våra hjärtan. Är de öppna eller stängda. För nu är det väl vi som är det närområde där flyktingarna bör tas om hand. Eller?