Stendörren är flaggskeppet bland Sörmlands naturreservat. Välbesökt och populär. Foto: Per Dahl
På den här bilden var fisket fortfarande en del av vardagen hos de som levde vid Stendörren. Foto: Okänd
Emelie Envall, projektledare för naturreservatets 50-årsjubileum
Det nybyggda utsiktstornet. Foto: Länsstyrelsen

Minnen från Stendörren till årets jubileumsutställning

Har du något minne från Stendörren i Sörmlands skärgård? Länsstyrelsen ska göra en utställning med besökarnas foton och berättelser från reservatet som firar 50-år.

– Vi skulle vilja ha fler minnen från förr, både nedskrivna och som bilder, säger Emelie Envall, projektledare för naturreservatets 50-årsjubileum.

I sommar, den 18 juni, är det den stora jubileumsdagen. Då ska jubileumet firas på olika sätt, bland annat genom en utställning med besökarnas minnen.

– Vi har framför allt fått många fina naturbilder från nutid. Vi hoppas fortfarande att vi ska få in fler berättelser och bilder från förr, säger Emelie Envall.

Stendörren blev naturreservat 1972. Redan då fanns hängbroarna mellan skärgårdsöarna på plats. I området kan du bada, vandra, ströva och färdas med egen båt i vacker skärgårdsmiljö.

– När reservatet blev till var det ju både för att bevara en unik miljö och för att besökare ska ha möjlighet att lära känna skärgården utan att behöva båt.

Utställningen av besökarnas minnen, berättelser och bilder ska visas både i och utanför Naturum.

– Vi har fått ett bröllopsminne från ett par som gifte sig vid Stendörren 1992. Det skulle vara roligt att få in fler såna minnen, kanske någon som firat jul på en klippa eller nåt. Det behöver absolut inte vara bild. Vi ser gärna att de skriver ner sina minnen.

Den som vill bidra med sina minnen eller bilder får snabba sig på, senast den 23 januari ska materialet vara inne. Men, Emelie Envall säger att den som har något att bidra med kan höra av sig även efter deadline. Har du något att bidra med? I så fall kan du höra av dig till: naturum.stendorren@lansstyrelsen.se