Är det lagligt att skriva så krångligt

”Retar du upp dig på ting som är små, är du väl själv inte större än så.”Så står det på ett litet gulnat tidningsurklipp som sitter uppnålat på väggen i Fasters sommarhus. Det är Alf Henriksson som formulerat strofen och jag har upprepat den för mig själv lite då och då genom åren vid behov. Det har faktiskt hjälpt mig att hålla mig lugn när jag snubblat på korkade situationer eller folk med lite mer välutvecklat ordningssinne än vad jag har.
Fast just idag hjälper det inte, trots att jag mumlat mantrat för mig själv flera gånger är jag så irriterad på en detalj att jag varit arg hela dagen.Så här var det. En närstående har fått remiss via vårdcentralen till en undersökning på specialistavdelning. Kallelsen kom med brev och min släkting hörde av sig och bad om hjälp att förstå när det egentligen stod. Hur svårt kan det vara, tänkte jag, innan jag sett brevet. Jag har ju ändå startat friskola, drivit jordbruk i över ett decennium och hanterar myndighetsbrev dagligen. En kallelse från sjukvården kan väl inte vara så svår att förstå?
Det visade sig vara ett 7 sidor långt brev, skrivet med kanske 8 punkters storlek i texten. Inga marginaler, inga mellanrubriker och inga mellanrum i texten. Jag letar desperat efter väsentlig information och min närstående skakar på huvudet. Jag lyckas först sortera ut tre sidor text om att regionen inte kommer att klara att leverera undersökning inom vårdgarantins utlovade tre månader. Om den vårdsökande vill överklaga måste detta skriftligt. Dock finns ingen adress till vart överklagan ska skickas och inte heller något datum på brevet så det är inte plättlätt att klura ut vart protesten ska skickas och inom vilket tidsspann.
När jag plockat bort sidorna med information om vårdgarantin lyckas jag så småningom utläsa av den tättskrivna texten att man måste gå in på ”Mina sidor” i den digitala vårdguiden 1177, lägga till avdelningen som remissen är ställd till och själv hålla koll på tid för undersökning. Blir någon förvånad om jag säger att avdelningen som nämns i kallelsen inte går att hitta när vi väl loggat in på 1177? Efter en stunds trix och fix lyckas jag klura ut att jag ska leta efter ordet ”radiolog” eftersom det står ”röntgen” i brevet. Och efter några försök med olika kombinationer av olika orter i länet hittar jag faktiskt avdelningen trots att den heter något helt annat än i brevet.
Nu har min närstående gett upp för länge sedan och gått och satt på kaffe i stället. Men jag är uppretad och inte ett dugg sugen på fika, jag vill bara ringa till Region Sörmland och klaga. Jag vill prata med någon ansvarig och uttrycka min frustration över bristande vårdgarantier, hur det kan vara möjligt att skicka ut brev utan datum och med felaktiga namn till avdelningar, utan vare sig telefonnummer eller avsändaradress. Men mest av allt vill jag gorma högt över hur det ens kan vara lagligt att skicka ut sju (7!) sidor text i ett typsnitt som är omöjligt att läsa, utan rubriker, marginaler eller mellanrum där mottagaren måste ägna en förmiddag av detektivarbete för att klura ut vad det faktiskt står.
Men jag lyckas så klart inte hitta kontaktuppgifter till någon som är ansvarig för kommunikationen på regionen. Jag försöker intala mig själv att avsaknad av grafisk profil i myndighetsbrev är en detalj att inte haka upp sig på, men nu är jag så irriterad att det inte går. Jag tänker ägna dagen åt att ta reda på vad det skulle kosta att skicka regionens kommunikationsavdelning på kurs i ”Att skriva lättläst” och ”Vikten av datum på myndighetsbrev” och om någon som jobbar på regionen med ansvar för frågan läser detta får ni gärna kontakta mig – jag kommer av förklarliga skäl inte ringa er.