Många ville dela med sig och ge julklappar när Julklappsbussen åkte på sin insamlingstur. Foto: Privat
Cirka 200 julklappar överlämnades under rundresan.
Michaela Hellberg är glad över att kunna dela ut pulkor. Nu hoppas hon på en vit jul. Foto: Karina Frölund

Familjehjälpen räddar julen

Trebarnspappan Christian i Katrineholm är en av många som får julmat och julklappar av den ideella Facebookgruppen Familjehjälpen. – Jag är tacksam över att det finns så många givmilda människor i Katrineholm, säger han.

Han är långtidssjukskriven och vänder på varje krona för att få tillvaron att gå ihop. Han säger att Sofia och Michaela  i Familjehjälpen har stora hjärtan.

– Jag tycker att jag får stöd av dem på flera plan. När man blir sjuk och har det kämpigt kan man känna sig lite vilsen också.

Det är fler och fler som får stöd av Familjehjälpen. Sofia Heimer Karlsson, som tog initiativ till gruppen för tre år sedan, säger att antalet som behöver hjälp och vill ha hjälp ökar stadigt.

– Jag vet inte om det beror på pandemin, men fler och fler hittar till oss. Sörmland är ju ett län med hög arbetslöshet och det märks att många är utan inkomst. Det är ett hårdare klimat överlag, säger hon.

Sofia jobbar hårt för att organisera och planera julkasse- och julklappsutdelningen tillsammans med Michaela Hellberg.

Hemma hos Sofia står just nu 40 paradisaskar som en man budat över, bredvid ligger lika många bingolotter. Privatpersoner och företag skänker mat, kläder och julklappar. Ica Maxi sponsrar med 30 matkassar. Allt ska hämtas, packas, förvaras och fördelas.

– Intresset att hjälpa till har ökat bland företag, säger Sofia.

De får låna en lokal gratis av Heimstaden där de packar in grejerna. Mikaela finns på plats vissa tider för att dela ut till behövande.

Hon är helnöjd efter att Familjehjälpen sökt och fått pengar ur en fond som hon hittade på Länsförsäkringar Södermanland.

– Nu kan vi hjälpa över 100 familjer, det känns väldigt bra, säger Michaela.

Sofia är barnmorska. För tre år sedanla hon märke till att en del föräldrargick i sommarskor på vintern, inte hade någon varm jacka och just inga kläder till det nyfödda barnet.

– När jag började fråga lite så visade det sig att det fanns ett stort behov och det behovet verkar bli större och större.

Hon startade Facebookgruppen och började med att be sina kompisar att bidra med kläder och saker. Nu är det 2200 medlemmar i gruppen. Hon säger att under de här tre åren har de säkert hjälpt 500 familjer, ensamstående och pensionärer.

– Det känns gott i hjärta och själ att se tacksamheten hos de vi hjälper, säger Sofia.

På lördag delas matkassar och julklappar ut i Nävertorpskyrkan. Christian ska hämta en kasse, en bingolott och julklappar.

– Stressen släpper lite när man vet att man får hjälp. Vi delar också med oss när vi kan. Kläder och leksaker som barnen växt ur och som är hela och okej lämnar vi till andra som vill ha och behöver. Det är bra med återbruk, säger han.