Äntligen har ännu ett glastak spräckts

För fem dagar sedan valdes Magdalena Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister. Strax därpå, några timmar senare efter att Mp valt att hoppa av regeringen, avgick hon. För att idag, i skrivande stund måndag, återigen väljas om. Självklart hade mitt förstahandsval till första kvinnliga statsminister såklart varit Annie Lööf. Men med det sagt – ÄNTLIGEN har ännu ett glastak spräckts och en KVINNA valts till posten. Är hon kvoterad? Nej, inte alls. Magdalena Andersson har utbildning och erfarenhet så det räcker och blir över. För 100 år sedan fick kvinnor lika rösträtt som män till svenska riksdagsvalet. Det tog 73 år av de 100 tills det var jämn könsfördelning (minst 40% i alla fall) till riksdagen. Under de 100 åren har det varit 33 st regeringar och 18 st olika regeringschefer. Varav 1 (EN) nu är kvinna.
Spelar det så stor roll då kan man ju undra? Absolut gör det det! Även om vi länge sagt oss vara ett jämställt land är vi långt ifrån i hamn. (Pinsamt har det ju varit att vi som kallat oss så jämställda är sist ut bland de nordiska grannländerna att välja en kvinnlig statsminister). Till och med kungahuset som av många anses vara förlegat och ute som fenomen är längre kommet sedan successionsordningen ändrades (1980!) så att vi vid nästa skifte får en drottning som statschef. En kvinnlig statsminister utmanar på riktigt de manliga maktstrukturer som fortfarande finns i vårt samhälle och visar att kvinnor kan leda vårt land precis lika bra (eller bättre…) än män. Det visar unga flickor och kvinnor att alla jobb är tillgängliga för dem, och visar unga pojkar och män/flickor och kvinnor att könet inte styr vad för positioner en person kan nå.
Lite tankar på hur vi som medborgare ska hantera detta stora. Låt oss nu inte hemfalla åt sägningar som ”hon borde le lite oftare”, ”hon klär sig alldeles för…”, eller att ”hon är alldeles för osympatisk och kall/hård/etc”. Låt oss ställa oss över sådana sägningar, konstatera att om det var en man som beskrevs så skulle dessa sägningar med största sannolikhet aldrig yttras och inse att vi med att ställa oss över det också faktiskt blir det där jämställda landet vi är så stolta över.
Låt oss fokusera på att vi har en välutbildad och välmeriterad kvinnlig statsminister som nu har att bilda och presentera sin regering och sedan glädjas vid skifteskonseljen som leds av kungen som fastställer att regeringsskiftet har skett. Sen kan vi återgå till vardagen igen, ladda upp inför valåret 2022 och den kommande valrörelsen. Politik är roligt, svårt, utmanande och ansvarfullt. Politik är och rör allt omkring oss. Det här kommer bli ett val med än större fokus på hur partierna skiljer sig åt.
Även om denna övning nu setts som rörig och turbulent så hoppas jag att förståelsen för det politiska hantverket blir mer lättbegripligt och intressant för alla. Sen knep ju Magdalena inom loppet av en vecka platserna som både Sveriges första och andra kvinnliga statsminister, men jag fortsätter verka för att det ska bli Annie som blir det tredje gången gillt i alla fall.