Det gäller att ha balans på båten när den ska upp ur vattnet vid motorbåtsklubben och ställas på trailern. Foto: Karina Frölund
Båtsäsongen är över, det är Hasse Johansson och Anders Olsson överens om.
John-Olov Carlsson i Motorbåtsklubben får koncentrera sig ordentligt när han backar in Ulf Jonssons segelbåt i båthallen. När den är inne är det knappt en decimeter kvar till dörren.
Daniel Danielsson och Agneta Ljungman från Stockholm tar hem båten från ön i Oxelösunds skärgård. De behöver ingen kran för att lyfta upp sin motorbåt.
Ulf Jonsson är rutinerad båtägare och plockar ner banden som balanserade hans 32 fot långa laurinare när kranen lyfte den.
Niklas Kjellberg, John-Olov Carlsson och Mathias Landquist hjälps åt. I fem veckor turas ideellt arbetande medlemmar om med att torrsätta båtar och flytta dem till vinterförvaring.
Ulf Jonsson byggde båten tillsammans med sin bror på 80-talet. De skulle segla jorden runt. Men riktigt så blev det inte - livet kom emellan, säger Ulf. Kerstin Fries Jonsson hjälper till att styra.
En strålande vacker dag att ta upp båten.
Pontus Kjellberg tar en paus.
En långkölad båt som kräver precision för att få rätt på vagnen.
Det gäller att banden sitter rätt så båten hänger balanserat när den ska upp. Pontus Kjellberg styr med joysticken.

Torrsättning i Oxelösund

Motorbåtsklubbens hamn i Oxelösund är populär. Här är det trångt bland båtarna och kön för båtplats växer sig lång. I fem veckor har ideellt arbetande entusiaster lyft upp båtar med kran och flyttat dem till vinterförvaring. John-Olov Carlsson och Pontus Kjellberg lyfter upp 26 båtar under helgen och ställer in dem i båthallarna, både segelbåtar och motorbåtar.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Lenas bilsadelmakeri firar 75 år i branschen

Lena Frisell var den första kvinnan i Sverige som fick gesällbrev och mästarbrev inom bilsadelmakeri. Hon äger och driver Nyköpings Bilsadelmakeri som firar 75 år i år. Lena syr allt från mopeddynor och bilsäten till båtkapell och veterantraktortak. – Jag tycker fortfarande det är ett omväxlande och roligt jobb, säger…

Biskop på turné – i Guds tjänst

Det är biskopens jobb att ta en församling i örat om det skulle behövas, men främst vill han veta hur församlingen har det och bistå med stöttning och uppmuntrande vägledning. Mariefreds församling har enligt den traditionella ordningen väntat i tolv år på biskopsvisitationen. Det blev en blandning av fest och…

Katrineholm viger tre dagar åt kulturevenemang av alla slag

Författarsamtal, dansperformance och eldshow – det är några punkter på programmet när Katrineholm håller kulturnatt i dagarna tre. Det blir dessutom invigning av två nya offentliga konstverk.

Vill att kommunen ställer krav på hållbart byggande

– Trä är ett hållbart material. Vi vill se många fler initiativ från kommunledningens sida när det gäller trä, säger Johan Lagerholm, ordförande för LRF Sörmland.

En vecka om våld mot kvinnor

Runtom i Sörmland uppmärksammas nu årets nationella kampanjvecka mot kvinnovåld. Det är föreläsningar, kultur och andra aktiviteter.