Under hashtagen MeToo delade flera kvinnor med sig med av sina upplevelser av sexuellt våld för fyra år sedan. Kvinnors vittnesmål återspeglade dels omfattningen av det sexuella våldet, dels strukturella problem och en tystnadskultur. Vi var många som förväntade oss en omvälvande förändring, men att förändra strukturer är svårt. För Centerkvinnorna är det dock inget alternativ att sänka rösten.
Sverige är ett land där många har blivit våldtagna, men där det nästan inte finns några våldtäktsmän. Under 2020 anmäldes över 9 000 våldtäkter – det är mer än en våldtäkt i timmen. Omkring sex procent av dessa ledde till en fällande dom. Tusentals kvinnor ljuger inte, det är tusentals förövare som går fria. Det är inte ett samhälle som är värdigt det som uppropet #MeToo krävde.
Det sexuella våldet kommer i flera förpackningar. Våldtäkt är det vanligaste brottet, men det är också sexuella ofredanden, trakasserier och sexhandel. Centerkvinnorna vill att sexualbrott får högre minimistraff och uppvärderas i prioritet i rättsväsendet. I dag finns det indikationer på allvarliga brister, bland annat så förekommer det slarv i utredningar, och det saknas kunskap om sexualbrott hos exempelvis nämndemän. För att öka polisens förmåga att utreda brotten grundligt och säkra rättvisa rättegångar, där offret verkligen får sin sak prövad, vill Centerkvinnorna satsa särskilda resurser på kompetensutveckling inom polisen och att det ska finnas specialistkompetens i varje polisregion. Vi vill också satsa på utbildning i hela rättsväsendet, inklusive för domare och nämndemän.
Ännu ett område som har blivit föremål för debatt, och som Centerkvinnorna vill utreda, är förtalslagstiftningen. Flera kvinnor som har vittnat om övergrepp har blivit åtalade och dömda för förtal. Att berätta om brott som en har utsatts för ska inte vara brottsligt. Nu måste samhället stå på de utsatta kvinnornas sida, för rättstrygghetens skull. En grundprincip i en rättsstat är att ett avtjänat straff är ett avtjänat straff, men ett avtjänat straff gör inte att övergreppet försvinner. Utsatta kvinnor måste få rätt till att äga sin berättelse.
#MeToo får inte vara förgäves. De ansträngningar som har gjort hittills har inte varit tillräckliga. Därför är det är vår skyldighet att agera och värna kvinnors rätt till ett liv fritt från sexuellt våld. Centerkvinnorna är en röst att räkna med för kvinnors rätt till frihet.