Vi kan förebygga och motverka mäns sexuella våld

”Kvinnojouren Måna i Strängnäs arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Vi vill bidra till att kvinnor, tjejer och barn ska få ett liv där de kan känna sig säkra och trygga.
En vecka mot sexuellt våld. Den här veckan vill i Strängnäs tillsammans med vårt riksförbund Unizon sätta ljuset på och inspirera till hur vi alla kan förebygga och motverka mäns och killars sexuella våld och exploatering av kvinnors och flickors kroppar.
Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Det är inte lätt att prioritera mellan många olika viktiga frågor som rör kvinnor och unga tjejers välmående och trygghet, men för oss känns det självklart att sätta fokus på unga tjejer som blir utsatta för unga killars övergrepp. Enligt Brå har nästan var fjärde tjej utsatts för ett brott i sin relation. Tjejer blir dagligen utsatta för kränkningar och sexuella trakasserier på nätet.
Ung i Sörmland. Kvinno- och tjejjourerna i Sörmland har inlett ett arbete för att undersöka ungas utsatthet för våld i länet. Med stöd av Region Sörmland kommer länets jourer att genomföra en enkätundersökning i syfte att få en överblick av ungas våldsutsatthet, men också ungas tankar om var, hur och vilket stöd till dem de vill se.
Vi kommer aktivt uppmana skolorna i vår kommun att låta ungdomarna delta. Det är genom skolorna vi bäst når våra ungdomar. En resultatrapport kommer att publiceras till hjälp för vår egen verksamhet liksom till hälso- och sjukvården och kommunerna i deras viktiga arbete för att trygga ungdomars vardag.”