Veterantraktorplöjarna tävlar mot varandra. Foto: Bengt och Marie Håkanson
Man får inte fundera för länge, alla klasser har en maxtid att hålla sig inom.
Domare bedömer bland annat att djupet är samma hela tiden, att man har kört rakt, ingen grönska ska sticka upp och jorden ska vara jämn.
Yngsta deltagaren i plöj-SM är 16 år och den äldsta är 85 år.
Albin Gustavsson och Martin Söderbom från Öknaskolan mekade.
Ibland får man stanna och meka även med modernare traktorer.
Den äldsta veterantraktorn var från 1928.

Plöj-SM 2021

I helgen avgjordes SM i plöjning vid Oppeby Säteri i Tystberga. SM-tävlingarna i plöjning har arrangerats av JUF sedan 1953 på olika gårdar runt om i Sverige. I år var det i samarbete med Öknaskolan. Hästar, veterantraktorer och moderna traktorer tävlade om vem som plöjde rakast och jämnast. Domaren mäter och kollar att det är snyggt och prydligt. 47 deltagare gjorde upp om SM-titlar. Tre naturbruksskolor gjorde upp i skol-SM.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Quiz: Ansvar för naturen

Det kan vara enkelt att känna ansvar för rördrom, fiskgjuse och berguv, som är kändisar bland de 361 sörmländska ansvarsarterna. Men det är inte lika lätt att gå igång på gul jätteknäppare, kalkdån och grålångöra. Företaget Calluna har på uppdrag av länsstyrelsen tagit fram hotade arter som finns Sörmland och…

Torrsättning i Oxelösund

Motorbåtsklubbens hamn i Oxelösund är populär. Här är det trångt bland båtarna och kön för båtplats växer sig lång. I fem veckor har ideellt arbetande entusiaster lyft upp båtar med kran och flyttat dem till vinterförvaring. John-Olov Carlsson och Pontus Kjellberg lyfter upp 26 båtar under helgen och ställer in…

Vingåkers storting – gräsrotsdemokrati

Det var öppet hus på slottet under Vingåkers storting. Politiker, tjänstemän, polis, räddningstjänst och byalag var på plats för att prata med besökare. Meningen är att folk ska få lufta sina åsikter och ideer samtidigt som känslan av samhörighet ska stärkas.

”Modernt och smart” – nu är nybygget klart

Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) höll tal när det nybyggda huset på Kullberska sjukhuset invigdes. Byggföretaget lämnade över en symbolisk nyckel till fastighetsförvaltare Emil Wiklund.

Satsar på att utveckla företag på landsbygden

I stället för att som ensam småföretagare på landsbygden försöka lösa alla problem själv. kommer Nyföretagarcentrum med ett projekt som ska utveckla småföretagare på landsbygden.