Barn är båda föräldrarnas ansvar

Hur reagerar du på det orangea kuvertet? Det där som talar om att din tid som pensionär inte ser ut att bli så guldkantad? Många blir chockade när de upptäcker konsekvenserna av de livsval som de har gjort tidigare i livet.Pensionen är för många något avlägset. Och så är det, när arbetslivet väntar och du kanske står i beredskap att bilda familj.
Det är precis då som du ska tänka pension och välja en jämställd partner som förälder till dina barn. I alla fall om du vill ha en bra pension på ålderns höst.
Centerpartiet diskuterade som vanligt en hel del familjepolitik på sin stämma. Centerkvinnorna ville att ytterligare två månader av föräldraförsäkringen ska öronmärkas för vardera vårdnadshavaren. Två till mamman och två till pappan, om man nu tänker sig att det är ett konventionellt förhållande.
Idag tas ungefär 70 procent av all föräldraledighet ut av kvinnor. De är lediga när barnet är litet och de tar det största ansvaret för barnet när det är sjukt. Den här arbetsfördelningen i familjen straffar sig för kvinnorna. De har längre frånvaro från sitt arbete, halkar efter i löneutvecklingen och har svårare att bli befordrade. Det här påverkar självklart livsinkomsten för kvinnor och därmed också pensionen, utöver att det tunga ansvaret för familjen riskerar sätta ohälsosamma spår. Det finns till och med siffror på detta. Kvinnor löper dubbelt så stor risk för sjukskrivning två år efter andra barnets födelse jämfört med män.Så kan det inte få fortsätta att vara! Föräldraförsäkringen behöver förändras och man ska inte behöva vara matematisk expert för att förstå vilka val som är de bästa. Det ska vara tydligt och enkelt.
Centerkvinnorna nådde inte ända fram med sitt förslag den här gången. Men ombuden på Centerpartiets stämma tog beslut om att en översyn av föräldraförsäkringen ska göras i syfte att utarbeta en föräldraförsäkring som ser till barnets bästa och ökar jämställdheten. Det är ett stort steg framåt. Ingen ska behöva förlora i livsinkomst på ojämnställda livsval.
Barn är ett gemensamt ansvar, precis som det obetalda hemarbetet. Det förtjänar att upprepas – dina livsval spelar roll.