Jens Nilsson och Cecilia Ramäng tog emot röstsedlarna. Här är det Peter Vogts röster som läggs i lådan. Foto: Karina Frölund
Karl-George Larsson från Vingåker tyckte det var enastående bra att kunna förtidsrösta.
Bakom skärmen stoppade Peter Vogt i sina tre valsedlar till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige.
Monika Granström fotograferar Kjell Lind, Inger Lindfors, Therese Palm och Peter Vogt på väg in i vallokalen.

De förtidsröstar på kyrkovalet i Vingåker

Först in i Kyrkans hus i Vingåker för att förtidsrösta var fem socialdemokrater som finns med på valsedeln till kyrkofullmäktige.

– Jag tror att möjligheten att förtidsrösta bidrog till att valdeltagande ökade förra valet, säger Peter Vogt.

Han står på första plats på Socialdemokraternas lista till kyrkofullmäktige i Vingåker och passar på att rösta redan första förtidsröstardagen.

– Jag tror att det var många som gick och röstade för att Sverigedemokraterna (SD) ställde upp. Många som ville markera att de inte delar deras grundvärderingar, säger Monica Granström.

Hon står på åttonde plats på Socialdemokraternas lista till kyrkofullmäktige. Förra valet fick S elva mandat. Då kom SD in för första gången med tre mandat i kyrkofullmäktige i Västra Vingåkers och Österåkers pastorat. Men partiet hade enbart två personer på sin lista, så en plats har stått tom sedan valet 2017. I år ställer inte SD upp till val i kyrkofullmäktge i Vingåker.

Däremot ställer Centerpartiet upp även i år. C har sju mandat sedan valet 2017. Även den opolitiska nomineringsgruppen ÖKA, Öppen kyrka – en kyrka för alla och Vänsterpartiet ställer upp i val till kyrkofullmäktige. 2017 fick ÖKA fyra mandat. Vänstern fick inget.

De fem socialdemokratiska politikerna som förtidsröstar säger att de tycker det är viktigt med det demokratiska valet i kyrkan.

– Vi värnar öppenheten och tror att det bidrag till att kyrkan moderniserats med kvinnliga präster och homosexuellas rätt att vigas, säger Inger Lindfors.

2017 var det 1038 personer som röstade i Västra Vingåker och Österåkers pastorat, vilket motsvarar 18,88 procent av de röstberättigade.

90-årige Karl-George Larsson passade också på att rösta första förtidsröstardagen. Han berättade att han röstat i alla kyrkoval sedan han blev stor nog.

– Jag tycker det är enastående bra att kunna förtidsrösta, säger han och tar sina valsedlar och försvinner in bakom den gröna skärmen för att stoppa i valsedlarna i kuverten.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

”Historia på riktigt” till skolan

Arkiv Sörmland vill ge skolor möjlighet att ta del av riktigt arkivmaterial. Eleverna ska därför få läsa om stora skeenden genom lokala primärkällor.

Starkt lokalt stöd till Barvagårdens avlopp

Om Barvagården inte byter ut sin avloppsanläggning hotar kommunen att stänga den. Nu sluter bygden upp och stöttar med pengar.

Smakverkstad på ”Äpplets dag”

Är det ett Åkerö, Ingrid marie eller en astrakan som växer i trädgården? På söndag öppnar föreningen Sörmlandsäpplen grindarna till Julita gård och arrangerar det traditionella "Äpplets dag". Då kan man få svar på sina äppelfrågor.
Fotbollsledare Urban "Abba" Pettersson, Claes Holmqvist och Ari Heikki i Värmbols FC vill se lokalt fotbollsgymnasium i Katrineholm.
" Abba" är övertygad om att fotboll kan ge mer harmoniska elever i skolan och bidra till smidigare integration.
Elever på Viggestorpsskolan i Finspång är piloter för skolbollen.se.

”Satsa på fotbollsgymnasium”

Tränare och ledare i fotboll anser att Katrineholms kommun bör satsa på en lokal fotbollsprofil på gymnasiet och dessutom ge grundskolans elever större möjligheter att spela fotboll.

Fotbollsledare Urban ”Abba” Pettersson i Värmbols FC tror på sportens möjligheter.

– Fotboll är en internationellt gångbar sport med gemensamma regler. Barn och ungdomar mår bra av att röra på sig och i ett lag måste man samarbeta.

Han hoppas att skolorna i Katrineholm ska anmäla sig till skolbollen.se, ett projekt som ska öka den fysiska aktiviteten hos barn i skolan. Skolbollen.se delar ut ett startkit med västar, koner, bollar och små mål.

– Fysisk aktivitet dämpar rastlösheten och ger skjuts åt elever som i andra sammanhang inte har lätt att hävda sig. Många skulle må bättre av det, säger han.

Skolbollen.se ger förslag på hur de kan använda raster, färdiga temadagar, lektioner och eftermiddagsaktiviteter.

På egen hand, eller i samarbete med fotbollsföreningar.

– Fotboll bidrar också till snabbare integration, säger ”Abba”.

Ungdomstränare Ari Heikki i Värmbol är också idrottslärare på Viggestorpsskolan i Finspång. Skolans årskurser förskola till årskurs tre har varit piloter för skolbollen under ett år och han ser bara fördelar med projektet.

– Det har gått jättebra. Dels blir eleverna mer aktiva under rasterna och lugnare på lektionerna. Dels följer det med många bra övningar och förslag som kan användas i andra sporter och i andra ämnen, säger han.

Skolbollen är ett sätt att få fler barn och ungdomar att röra sig mer. En studie från Centrum för idrottsforskning från 2017 visade att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna nådde upp till den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet, vilket är sammanlagt 60 min per dag.

– Det viktigaste är att barnen rör sig. Det handlar inte om hur bra de är på att spela fotboll, utan det ska vara glädje över att röra sig och möjligheten att samarbeta, säger Ari Heikki som också är fotbollsutvecklare i Östergötland.

Urban ”Abba” Pettersson anser att både högstadiet och gymnasiet ska satsa på en lokal fotbollsinriktning.

”Abba” höll igång fotbollsträningen hela sommaren i Katrineholm eftersom många barn och ungdomar behöver den gemenskap som fotbollen ger.

– Många blir oroliga när det inte finns möjlighet att träna. Fotbollen betyder väldigt mycket för dem som har det jobbigt på andra områden.

Ari Heikki håller med om att Katrineholm borde ha fotbollsprofil både i högstadiet och gymnasiet som följer Svenska Fotbollförbundets studieplan.

– Det kan motivera en del elever, det skulle vara ett enkelt sätt att få bättre kvalitet på fotbollsträningarna och det skulle kunna hålla ungdomar kvar i sporten och i Katrineholm. Då behöver de inte söka sig till andra ställen där det finns fotboll på gymnasienivå, säger han.

Fnitter och förväntningar på bilbingon på Edströmsvallen

– Nummer 37... trea ... sjua, läser bingoutropare Eva Andersson från det digitala bingosystem som står i domartornet på Edströmsvallen. Det är nästan fullt av bilar nedanför som parkerat för att spela bilbingo i Hälleforsnäs.