Jens Nilsson och Cecilia Ramäng tog emot röstsedlarna. Här är det Peter Vogts röster som läggs i lådan. Foto: Karina Frölund
Karl-George Larsson från Vingåker tyckte det var enastående bra att kunna förtidsrösta.
Bakom skärmen stoppade Peter Vogt i sina tre valsedlar till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige.
Monika Granström fotograferar Kjell Lind, Inger Lindfors, Therese Palm och Peter Vogt på väg in i vallokalen.

De förtidsröstar på kyrkovalet i Vingåker

Först in i Kyrkans hus i Vingåker för att förtidsrösta var fem socialdemokrater som finns med på valsedeln till kyrkofullmäktige.

– Jag tror att möjligheten att förtidsrösta bidrog till att valdeltagande ökade förra valet, säger Peter Vogt.

Han står på första plats på Socialdemokraternas lista till kyrkofullmäktige i Vingåker och passar på att rösta redan första förtidsröstardagen.

– Jag tror att det var många som gick och röstade för att Sverigedemokraterna (SD) ställde upp. Många som ville markera att de inte delar deras grundvärderingar, säger Monica Granström.

Hon står på åttonde plats på Socialdemokraternas lista till kyrkofullmäktige. Förra valet fick S elva mandat. Då kom SD in för första gången med tre mandat i kyrkofullmäktige i Västra Vingåkers och Österåkers pastorat. Men partiet hade enbart två personer på sin lista, så en plats har stått tom sedan valet 2017. I år ställer inte SD upp till val i kyrkofullmäktge i Vingåker.

Däremot ställer Centerpartiet upp även i år. C har sju mandat sedan valet 2017. Även den opolitiska nomineringsgruppen ÖKA, Öppen kyrka – en kyrka för alla och Vänsterpartiet ställer upp i val till kyrkofullmäktige. 2017 fick ÖKA fyra mandat. Vänstern fick inget.

De fem socialdemokratiska politikerna som förtidsröstar säger att de tycker det är viktigt med det demokratiska valet i kyrkan.

– Vi värnar öppenheten och tror att det bidrag till att kyrkan moderniserats med kvinnliga präster och homosexuellas rätt att vigas, säger Inger Lindfors.

2017 var det 1038 personer som röstade i Västra Vingåker och Österåkers pastorat, vilket motsvarar 18,88 procent av de röstberättigade.

90-årige Karl-George Larsson passade också på att rösta första förtidsröstardagen. Han berättade att han röstat i alla kyrkoval sedan han blev stor nog.

– Jag tycker det är enastående bra att kunna förtidsrösta, säger han och tar sina valsedlar och försvinner in bakom den gröna skärmen för att stoppa i valsedlarna i kuverten.