Tina Brandtberg, Jocke Andersson och Micke Lidin på Flens Fordonsmekaniska är glada över nya ägare till företaget.

Fick ny ägare i sista minuten

De fyra anställda på företaget Flens Fordonsmekaniska kan andas ut. Efter att varit väldigt nära nedläggning fick företaget plötsligt en ny ägare vilket gav de anställda nytt hopp.

– Det känns väldigt bra. Vi hade inte stora förhoppningar, så den nya ägaren kom som en överraskning, säger verkstadschef Tina Brantberg.

Hon säger att när företaget fick en hyreshöjning på 80 procent beslutade sig den tidigare ägaren för att försöka sälja företaget, men det gick trögt.

– Det fanns inte en chans att betala vad fastighetsbolaget betraktade som marknadsmässig hyra, säger Tina Brantberg.

Hon säger också att det inte kändes som om företaget skulle läggas ner, eftersom de hade så mycket att göra.

– Jag tänkte att det borde bli färre jobb. Samtidigt som det var oroligt, jag visste inte riktigt om man skulle beställa grejer eller inte.

Flens Fordonsmekaniska är en avknoppning av det som en gång var Vägverkets verkstad, senare Svevias. 2012 blev det ett privat företag som fortsatte reparera tunga maskiner och släp.

– Vi brukar säga att vi tar det som ingen annan vill göra. Vi är en riktigt bonnverkstad, säger Tina Brantberg.

I verkstaden ligger Micke Lidin under en stor lastbil och skruvar. Han tycker det känns bra med en ny ägare.

– Jag blev överraskad. Jag tror det blir bra att vi är en del av ett större sammanhang, säger han.

Personalen hade ställt in sig på nedläggning när Thomas Lövstad Holmlund blev intresserad och köpte företaget.

– Det var faktiskt den tidigare ägaren som hörde av sig till mig. Jag visste inte att han skulle sälja, säger Thomas Lövstad Holmlund.

Han kom överens med fastighetsägaren om en betydligt lägre hyra än vad de ville ha från början.

Flens Fordonsmekaniska är en verkstad med spetskompetens på lastbilar och tunga släp. Thomas Lövstad Holmlund äger sedan tidigare P10’s Lastbilsverkstad i Strängnäs med sex anställda och startade nyligen P10’s Lastbilsverkstad i Nyköping, där en är anställd.

– Vi är inom samma område, nu ska vi få allt att funka, och få rutiner tillsammans, säger Thomas Lövstad Holmlund.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

”Historia på riktigt” till skolan

Arkiv Sörmland vill ge skolor möjlighet att ta del av riktigt arkivmaterial. Eleverna ska därför få läsa om stora skeenden genom lokala primärkällor.

Starkt lokalt stöd till Barvagårdens avlopp

Om Barvagården inte byter ut sin avloppsanläggning hotar kommunen att stänga den. Nu sluter bygden upp och stöttar med pengar.

Smakverkstad på ”Äpplets dag”

Är det ett Åkerö, Ingrid marie eller en astrakan som växer i trädgården? På söndag öppnar föreningen Sörmlandsäpplen grindarna till Julita gård och arrangerar det traditionella "Äpplets dag". Då kan man få svar på sina äppelfrågor.
Fotbollsledare Urban "Abba" Pettersson, Claes Holmqvist och Ari Heikki i Värmbols FC vill se lokalt fotbollsgymnasium i Katrineholm.
" Abba" är övertygad om att fotboll kan ge mer harmoniska elever i skolan och bidra till smidigare integration.
Elever på Viggestorpsskolan i Finspång är piloter för skolbollen.se.

”Satsa på fotbollsgymnasium”

Tränare och ledare i fotboll anser att Katrineholms kommun bör satsa på en lokal fotbollsprofil på gymnasiet och dessutom ge grundskolans elever större möjligheter att spela fotboll.

Fotbollsledare Urban ”Abba” Pettersson i Värmbols FC tror på sportens möjligheter.

– Fotboll är en internationellt gångbar sport med gemensamma regler. Barn och ungdomar mår bra av att röra på sig och i ett lag måste man samarbeta.

Han hoppas att skolorna i Katrineholm ska anmäla sig till skolbollen.se, ett projekt som ska öka den fysiska aktiviteten hos barn i skolan. Skolbollen.se delar ut ett startkit med västar, koner, bollar och små mål.

– Fysisk aktivitet dämpar rastlösheten och ger skjuts åt elever som i andra sammanhang inte har lätt att hävda sig. Många skulle må bättre av det, säger han.

Skolbollen.se ger förslag på hur de kan använda raster, färdiga temadagar, lektioner och eftermiddagsaktiviteter.

På egen hand, eller i samarbete med fotbollsföreningar.

– Fotboll bidrar också till snabbare integration, säger ”Abba”.

Ungdomstränare Ari Heikki i Värmbol är också idrottslärare på Viggestorpsskolan i Finspång. Skolans årskurser förskola till årskurs tre har varit piloter för skolbollen under ett år och han ser bara fördelar med projektet.

– Det har gått jättebra. Dels blir eleverna mer aktiva under rasterna och lugnare på lektionerna. Dels följer det med många bra övningar och förslag som kan användas i andra sporter och i andra ämnen, säger han.

Skolbollen är ett sätt att få fler barn och ungdomar att röra sig mer. En studie från Centrum för idrottsforskning från 2017 visade att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna nådde upp till den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet, vilket är sammanlagt 60 min per dag.

– Det viktigaste är att barnen rör sig. Det handlar inte om hur bra de är på att spela fotboll, utan det ska vara glädje över att röra sig och möjligheten att samarbeta, säger Ari Heikki som också är fotbollsutvecklare i Östergötland.

Urban ”Abba” Pettersson anser att både högstadiet och gymnasiet ska satsa på en lokal fotbollsinriktning.

”Abba” höll igång fotbollsträningen hela sommaren i Katrineholm eftersom många barn och ungdomar behöver den gemenskap som fotbollen ger.

– Många blir oroliga när det inte finns möjlighet att träna. Fotbollen betyder väldigt mycket för dem som har det jobbigt på andra områden.

Ari Heikki håller med om att Katrineholm borde ha fotbollsprofil både i högstadiet och gymnasiet som följer Svenska Fotbollförbundets studieplan.

– Det kan motivera en del elever, det skulle vara ett enkelt sätt att få bättre kvalitet på fotbollsträningarna och det skulle kunna hålla ungdomar kvar i sporten och i Katrineholm. Då behöver de inte söka sig till andra ställen där det finns fotboll på gymnasienivå, säger han.

Fnitter och förväntningar på bilbingon på Edströmsvallen

– Nummer 37... trea ... sjua, läser bingoutropare Eva Andersson från det digitala bingosystem som står i domartornet på Edströmsvallen. Det är nästan fullt av bilar nedanför som parkerat för att spela bilbingo i Hälleforsnäs.