James Hollingworth höll i inspelningen med barnen som sjöng skolsången.
Åsa Lockner och James Hollingworth hoppas att filmen ska få de beslutande i kommunen att låta skolan vara kvar.
Bybornas engagemang filmades med drönare.

Filmar för att rädda Kyrkskolan

Oron är stor för att skolan i Mellösa ska läggas ned. Nu har de boende gjort en film som ska visa skolans kvaliteter. I förra veckan togs slutscenerna med 100-talet barn och vuxna.

Lägga ner. Inte lägga ner. Turerna har varit många kring Kyrkskolan i Mellösa under åren. I september är det dags igen. Då ska Flens kommun bestämma skolans öde.

Alternativen är många. Lägga ned helt och skjutsa barnen någon annanstans. 

Beslutet sköts upp

Renovera befintlig skola till årskurserna ett till tre och låta fyrorna till sexorna gå någon annanstans. Bygga helt nya skola på annan plats i samhället och det finns ännu fler förslag.

En utredning gjordes av kommunen i fjol och beslut skulle ha tagits i juni men sköts upp till september istället.

För att ta sista chansen att påverka de beslutande kom filmaren och musikern James Hollingworth, själv sommarboende i Mellösa, på idén att göra en film.

Han har intervjuat boende om skolans betydelse och i torsdags filmades de sista scenerna med barnen som sjunger vid skolan. Sången handlar om att de vill ha kvar sin skola och alla dess goda kvaliteter.

Skolan lockar

– Vi ska lägga ut filmen på alla plattformar för delning och hoppas den sprids mycket, säger James Hollingworth.

Skolans vara eller inte vara påverkar de redan boende och barnen på orten men även inflyttningen, framhåller Åsa Lockner.

Hon en av många engagerade i skolfrågan och med i bygderådet.

– Vi kommer själva från Stockholm men tvekade att flytta hit eftersom skolan skulle läggas ner. När sedan kommunen ändrade sig för några år sedan och skolan fick vara kvar vågade vi ta steget hit, säger hon.

Behålla Kyrkskolan

Att flytta till vacker landsbygd lockar om föräldrarna kan pendla till jobbet men inte om barnen samtidigt tvingas åka skolskjuts till skolan.

I nuläget bor det cirka 1200 personer i Mellösa med omnejd, varav ungefär hälften i samhället. Att få fler bosätta sig där är bara ett av argumenten för att behålla Kyrkskolan. 

Den har i dag 110 elever i årkurserna ett till sex och den yngsta skolbyggnaden är från 1930. Men eftersom skolan varit på gång att läggas ner vid flera tillfällen har underhållet legat på is.

Ett tomt skal

Dessutom är skolan av riksintresse. Den ska bevaras och får inte användas hur som helst. 

– Risken är att den bara blir stående som ett tomt skal om skolverksamheten inte får vara kvar, säger Åsa Lockner.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

”Historia på riktigt” till skolan

Arkiv Sörmland vill ge skolor möjlighet att ta del av riktigt arkivmaterial. Eleverna ska därför få läsa om stora skeenden genom lokala primärkällor.

Starkt lokalt stöd till Barvagårdens avlopp

Om Barvagården inte byter ut sin avloppsanläggning hotar kommunen att stänga den. Nu sluter bygden upp och stöttar med pengar.

Smakverkstad på ”Äpplets dag”

Är det ett Åkerö, Ingrid marie eller en astrakan som växer i trädgården? På söndag öppnar föreningen Sörmlandsäpplen grindarna till Julita gård och arrangerar det traditionella "Äpplets dag". Då kan man få svar på sina äppelfrågor.
Fotbollsledare Urban "Abba" Pettersson, Claes Holmqvist och Ari Heikki i Värmbols FC vill se lokalt fotbollsgymnasium i Katrineholm.
" Abba" är övertygad om att fotboll kan ge mer harmoniska elever i skolan och bidra till smidigare integration.
Elever på Viggestorpsskolan i Finspång är piloter för skolbollen.se.

”Satsa på fotbollsgymnasium”

Tränare och ledare i fotboll anser att Katrineholms kommun bör satsa på en lokal fotbollsprofil på gymnasiet och dessutom ge grundskolans elever större möjligheter att spela fotboll.

Fotbollsledare Urban ”Abba” Pettersson i Värmbols FC tror på sportens möjligheter.

– Fotboll är en internationellt gångbar sport med gemensamma regler. Barn och ungdomar mår bra av att röra på sig och i ett lag måste man samarbeta.

Han hoppas att skolorna i Katrineholm ska anmäla sig till skolbollen.se, ett projekt som ska öka den fysiska aktiviteten hos barn i skolan. Skolbollen.se delar ut ett startkit med västar, koner, bollar och små mål.

– Fysisk aktivitet dämpar rastlösheten och ger skjuts åt elever som i andra sammanhang inte har lätt att hävda sig. Många skulle må bättre av det, säger han.

Skolbollen.se ger förslag på hur de kan använda raster, färdiga temadagar, lektioner och eftermiddagsaktiviteter.

På egen hand, eller i samarbete med fotbollsföreningar.

– Fotboll bidrar också till snabbare integration, säger ”Abba”.

Ungdomstränare Ari Heikki i Värmbol är också idrottslärare på Viggestorpsskolan i Finspång. Skolans årskurser förskola till årskurs tre har varit piloter för skolbollen under ett år och han ser bara fördelar med projektet.

– Det har gått jättebra. Dels blir eleverna mer aktiva under rasterna och lugnare på lektionerna. Dels följer det med många bra övningar och förslag som kan användas i andra sporter och i andra ämnen, säger han.

Skolbollen är ett sätt att få fler barn och ungdomar att röra sig mer. En studie från Centrum för idrottsforskning från 2017 visade att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna nådde upp till den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet, vilket är sammanlagt 60 min per dag.

– Det viktigaste är att barnen rör sig. Det handlar inte om hur bra de är på att spela fotboll, utan det ska vara glädje över att röra sig och möjligheten att samarbeta, säger Ari Heikki som också är fotbollsutvecklare i Östergötland.

Urban ”Abba” Pettersson anser att både högstadiet och gymnasiet ska satsa på en lokal fotbollsinriktning.

”Abba” höll igång fotbollsträningen hela sommaren i Katrineholm eftersom många barn och ungdomar behöver den gemenskap som fotbollen ger.

– Många blir oroliga när det inte finns möjlighet att träna. Fotbollen betyder väldigt mycket för dem som har det jobbigt på andra områden.

Ari Heikki håller med om att Katrineholm borde ha fotbollsprofil både i högstadiet och gymnasiet som följer Svenska Fotbollförbundets studieplan.

– Det kan motivera en del elever, det skulle vara ett enkelt sätt att få bättre kvalitet på fotbollsträningarna och det skulle kunna hålla ungdomar kvar i sporten och i Katrineholm. Då behöver de inte söka sig till andra ställen där det finns fotboll på gymnasienivå, säger han.

Fnitter och förväntningar på bilbingon på Edströmsvallen

– Nummer 37... trea ... sjua, läser bingoutropare Eva Andersson från det digitala bingosystem som står i domartornet på Edströmsvallen. Det är nästan fullt av bilar nedanför som parkerat för att spela bilbingo i Hälleforsnäs.