James Hollingworth höll i inspelningen med barnen som sjöng skolsången.
Åsa Lockner och James Hollingworth hoppas att filmen ska få de beslutande i kommunen att låta skolan vara kvar.
Bybornas engagemang filmades med drönare.

Filmar för att rädda Kyrkskolan

Oron är stor för att skolan i Mellösa ska läggas ned. Nu har de boende gjort en film som ska visa skolans kvaliteter. I förra veckan togs slutscenerna med 100-talet barn och vuxna.

Lägga ner. Inte lägga ner. Turerna har varit många kring Kyrkskolan i Mellösa under åren. I september är det dags igen. Då ska Flens kommun bestämma skolans öde.

Alternativen är många. Lägga ned helt och skjutsa barnen någon annanstans. 

Beslutet sköts upp

Renovera befintlig skola till årskurserna ett till tre och låta fyrorna till sexorna gå någon annanstans. Bygga helt nya skola på annan plats i samhället och det finns ännu fler förslag.

En utredning gjordes av kommunen i fjol och beslut skulle ha tagits i juni men sköts upp till september istället.

För att ta sista chansen att påverka de beslutande kom filmaren och musikern James Hollingworth, själv sommarboende i Mellösa, på idén att göra en film.

Han har intervjuat boende om skolans betydelse och i torsdags filmades de sista scenerna med barnen som sjunger vid skolan. Sången handlar om att de vill ha kvar sin skola och alla dess goda kvaliteter.

Skolan lockar

– Vi ska lägga ut filmen på alla plattformar för delning och hoppas den sprids mycket, säger James Hollingworth.

Skolans vara eller inte vara påverkar de redan boende och barnen på orten men även inflyttningen, framhåller Åsa Lockner.

Hon en av många engagerade i skolfrågan och med i bygderådet.

– Vi kommer själva från Stockholm men tvekade att flytta hit eftersom skolan skulle läggas ner. När sedan kommunen ändrade sig för några år sedan och skolan fick vara kvar vågade vi ta steget hit, säger hon.

Behålla Kyrkskolan

Att flytta till vacker landsbygd lockar om föräldrarna kan pendla till jobbet men inte om barnen samtidigt tvingas åka skolskjuts till skolan.

I nuläget bor det cirka 1200 personer i Mellösa med omnejd, varav ungefär hälften i samhället. Att få fler bosätta sig där är bara ett av argumenten för att behålla Kyrkskolan. 

Den har i dag 110 elever i årkurserna ett till sex och den yngsta skolbyggnaden är från 1930. Men eftersom skolan varit på gång att läggas ner vid flera tillfällen har underhållet legat på is.

Ett tomt skal

Dessutom är skolan av riksintresse. Den ska bevaras och får inte användas hur som helst. 

– Risken är att den bara blir stående som ett tomt skal om skolverksamheten inte får vara kvar, säger Åsa Lockner.