Efter flera års strid får Ättersta VA-förening rätt. Länsstyrelsen förelägger Vingåkers kommun att ordna vatten och avlopp i byn. Thomas Lindholm är ordförande i Ättersta VA. Arkivbild. Foto: Karina Frölund

Länsstyrelsen kräver att Vingåker ska fixa avloppet

Vingåkers kommun ska snarast möjligt bygga vatten- och avloppsanläggning i Ättersta utanför Vingåker. Det skriver Länsstyrelsen i ett föreläggande till kommunen.

– Det är en stor seger för oss. Vi har kämpat i flera år och nu får vi rätt, säger Lars Knapasjö i Ättersta VA-förening.

Området ligger 1,5 km norr om Österåker som har kommunalt vatten och avlopp. Flera av husen i Ättersta har bristande avloppsanläggningar och kommunens miljökontor har förelagt fastighetsägarna om åtgärder. Men nu får kommunen ett föreläggande istället.

Länstyrelsen skriver att det på grund av antalet bostadshus och de relativt korta avstånden mellan dem, är det svårt att anordna enskilda lösningar som uppfyller nuvarande reningskrav. ”Avståndet till närmaste verksamhets-område är också kort, vilket innebär att kommunen med relativt liten insats kan ansluta Ättersta.”

Redan 1985 var länsstyrelsen på Vingåkers kommun om Ätterstas avlopp och två år senare stötte länsstyrelsen på igen.

Sjön Öljaren har länge varit övergödd. Länsstyrelsen skriver, för att sjön ska uppnå god ekologisk status senast 2027 krävs att tillförseln av näringsämnen (i första hand fosfor och kväve) minskar. Det innebär att utsläpp från avloppsvatten i området måste minska väsentligt eller upphöra helt.

Kommunen har tid på sig fram till den 31 december 2023 att ordna vatten- och avlopp i Ättersta samt att leda bort av dagvatten från allmänna vägar när det behövs. Om inte kommunen överklagar beslutet.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Han startar protest mot det höga dieselpriset

Dieselpriset är på väg mot 20 kronor litern och smärttröskeln är definitivt nådd för lantbrukaren Alexander von Bothmer på Stjärnholm i Oxelösund. Han hoppas att hundratals traktorer ska rulla in i Stockholm i slutet av november för att protestera mot de stigande bränslepriserna.

Tågentusiaster pimpar tåget inför Halloween

I helgen finns det gott om tillfällen att bli skrämd. Halloween lockar fram spöken och gastar, mumier och skelett. I Mariefred får ett av de gamla ångloken skräcksmink och blir ett spöktåg.
Arkivarie Helena Karlsson har kopierat många rapportkort till Volvos gamla traktorer den senaste tiden. Foto: Arkiv Sörmland
I Volvo CE:s historiska arkiv finns bland annat instruktionsböcker, reservdelskataloger, och rapportkort.
Rapportkortet har information om traktorn, första ägaren och eventuell spacialutrustning.

Mest efterfrågat på arkivet – veterantraktorns rapportkort

Efter en liten film på Youtube blev veterantraktorns rapportkort det mest efterfrågade på Arkiv Sörmland.

– Vi har stora delar av Volvo CE:s historiska arkiv med massor av information om företagets traktorer och maskiner, säger arkivarie Helena Karlsson på Arkiv Sörmland.

Det var Niklas Larsson i Östergötland som lyfte veterantraktorns rapportkort på sin Yotubekanal TraktorNytt. Under rubriken ”Lär känna din BM-Volvo traktor” berättar Niklas vad han fått reda på om sin pappas gamla traktor som en del av möjligheterna att ”släktforska” om den egna traktorns historia.

– Jag är intresserad av historia och har haft ett långt och givande samarbete med Arkiv Sörmland i mitt skrivande om Volvo BM:s historia med fokus på lantbruksmaskinerna.

Arkiv Sörmland gjorde en film om vad som finns i Volvo CE:s historiska arkiv när det gäller när det gäller traktor, lastare, dumpers eller andra maskiner från Munktells, Bolinder-Munktell eller Volvo BM.

– Rapportkortet är ett litet födelsebevis med tillverkningsnummer, information om när en viss maskin gick iväg från fabriken, vem som var första köpare och om maskinen levererades med nån specialutrustning. För att söka efter rapportkort behöver vi uppgifter om maskintyp och chassinummer, säger Helena Karlsson.

Volvo CE:s arkivhandlingar fyller hyllmeter på arkivet. Här finns också fotografier, instruktionsböcker, reservdelskataloger och verkstadshandböcker.

– Det är roligt att många vill veta mer om sina traktorer. Det är många som ringt och mailat frågor.

”Vi människor mår bra av att vara i närheten av hästar”

Barn med särskilda behov och vuxna med stressproblematik kommer och får ridterapi hos Johanna Pechmann i Solberga by utanför Järna. Hit kommer också personer som haft stroke, eller som har olika ryggproblem eller muskelsjukdomar.

Succédramat ”Kvinnorna och staden” på scen igen i sommar

I sommar ska det musikaliska berättardramat "Kvinnorna och staden" sättas upp igen. 2018 var det premiär på dramat som bygger på Kerstin Ekmans romansvit om kvinnornas Katrineholm.