Tusentals flensbor trängdes vid Holmängen när Prins Wilhelm bjöd in till midsommarfest på femtiotalet. Foto: Sjöberg Bildbyrå
Eva Hallin har skrivit om alla som bodde runt Stenhammars slott i Flen. Här står hon bland resterna av dansbanan. Foto: Kay Pettersson
Första dansen var Prins Wilhelms, sedan fylldes dansbanan. Foto: Sjöberg Bildbyrå

Midsommardans på Holmängen

Eva Hallin växte upp i banvaktstugan vid Stenhammars slott i Flen. Hon har gjort en förteckning över alla hus som fanns, samlat på sig bilder och skrivit lite om alla som bodde där på 1950-talet. – Det var väldigt härligt att växa upp där, säger hon.

Hon har tillsammans med Jan-Eric Rosenqvist, som även han växte upp vid Stenhammar, i trädgårdsmästarbostaden, skrivit om 50-talets slottsmiljö.

– Jag lekte med prins Wilhelms barnbarn Cecilia, Cia. Det var en fantastisk miljö. Vi hade hela Stenhammar som lekplats, berättar Eva.

Det var många som arbetade i slottet och runt omkring det. Eva skriver om kammartjänare, hovintendent, hushållerska och förvaltare samt trädgårdsmästare, rättare och fodermarsk.

– Det var tre personer som jobbade i köket. Cia och jag åkte i mathissen som gick upp till matsalen en trappa upp.

Så här års planerade Prins Wilhelm för midsommarfirandet. Eva skriver ”Varje midsommar dukades långbord på den stora grusgården nedanför slottet, då bjöd prinsen alla som arbetade på Stenhammar på kaffe, saft, bullar och kakor. Även vi som bodde i banvaktstugan 534, som inte tillhörde Stenhammar, var bjudna”.

– Det var säkert 200 personer som fikade på slottsbacken. Det kändes väldigt speciellt. Jag kände mig lite utvald. Det var snällt och typiskt prins Wilhelm att bjuda in oss, trots att banvaktstugan inte hörde till slottet.

– Sedan gick vi till Holmängen med spelmanslaget från Flen tillsammans med Prins Wilhelm i täten.

Där restes stången och prinsen satte i skruvarna som höll stången på plats.

– Vi var säkert tio ungar som hjälpte till att klä stången. Det var en speciell stång med flera ringar. Flens idrottsföreningar sålde lotter.

När små grodorna hade kvackat färdigt och björnen gått och lagt sig var det dags för dans. Spelmanslaget öppnade alltid med ”En sjömansvisa” som Prins Wilhelm skrivit texten till.

– Först ut på dansbanan var prinsen. Han dansade ofta första dansen medförvaltarens fru Anna medan tusentals människor stod runtomkring. Sedan sa han, ”Nu måste ni komma och hjälpa till”.

Barndomens midsommarfirande har etsat sig fast i minnet på Eva. Hon berättar att det kunde vara uppåt 8000 personer som firade midsommar på Holmängen.

– Folk gick man ur huse. Det var väldigt roligt. De allra bästa midsommarfiranden jag varit med om.

Banvaktarstugan är riven idag liksom flera andra hus på området. Eva säger att hon har ett bra minne men hon kommer inte ihåg allt. Men det inte hon kom ihåg kom Jan-Eric Rosenqvist ihåg.

– När jag åkte från skolan tog jag med tidningarna hem och delade ut till de som bodde i husen på Stenhammar. Slottets post hämtade Karlsson som skötte stallet.

Texten med bilder har hon lämnat både till förvaltaren och till slottet.