Hasse Ericson, Isabell och Bosse Madsen bygger på spången som leder över Bruksdammen i Hälleforsnäs.
Alla spänger ska bytas. Det kommer att ta ett tag säger Hasse och Bosse som jobbar ideellt för Sörmlandsleden.

Bosse och Hasse snickrar ideellt för att säkra leden

Den fyra kilometer långa slingan runt Bruksdammen i Hälleforsnäs rustas upp av Bosse Madsen och Hasse Ericson. I Sörmlandsledens Facebook hyllar många deras ideella arbete.

Det var cirka 25 år sedan som den handikappanpassade slingan byggdes i Hälleforsnäs.

– Det är klart att det blivit en del slitage. Frågan var om vi skulle ta bort alltihop eller byta ut det. Om det finns en spång på en handikappanpassad etapp så måste den hålla för permobiler, rullstolar och barnvagnar, säger Bosse.

Han och Hasse är etappansvarig för slingan runt Bruksdammen, etapp 22 på Sörmlandsleden. Den är en av tio sträckor eller platser som det är möjligt för rörelsehindrade att ta sig.

– Den underhållsansvarige bestämde att vi ska byta ut alltihop. Det jobbigaste är stolparna som är nerslagna 3,5 meter ner i vattnet. De nya ska lika djupt. Vi får inte ut några maskiner hit så vi får slå ner dem med slägga, säger Hasse.

Här är det spänger över den mossiga myrmarken ut till ön och vidare till andra sidan sjön.

– Det är naturmässigt ohyggligt vackert. Det är också en sträcka som ändrar sig mycket beroende på vilken årstid det är. Det finns tranor och svanar, röda näckrosor och senare växer det både hjortron och tranbär här, säger Bosse.

Sörmlandsledens 100 vindlande vandringsmil har blivit oerhört populär under pandemins restriktioner. Föreningen Sörmlandsleden växte rejält förra året, medlemsantalet ökade från 6000 till 9000.

Det finns cirka 100 etapper i olika svårighetsgrad, alltifrån krävande vandring till lättsam söndagspromenad med skärmskydd att sova i och anlagda rastplatser för matpaus och vila.

– Den här sträckan är väldigt populär, både av långväga besökare och av Hälleforsnäsbor, säger Hasse.

Just då går stammisarna Anja och Raili från Hälleforsnäs förbi och hejar glatt.

– De är värda rosor i miljoner,säger Anja.

Och det är många som talar varmt om Hasses och Bosses och även om andras ideella arbete. I Kommentarerna på Facebook står det sån som ”Deras arbete är guld värt”, ”Tänk vad många som gör så mycket bra bara för att vi andra ska få njuta”.

– Det är fantastiskt roligt att få uppskattning, säger Bosse.