Hasse Ericson, Isabell och Bosse Madsen bygger på spången som leder över Bruksdammen i Hälleforsnäs.
Alla spänger ska bytas. Det kommer att ta ett tag säger Hasse och Bosse som jobbar ideellt för Sörmlandsleden.

Bosse och Hasse snickrar ideellt för att säkra leden

Den fyra kilometer långa slingan runt Bruksdammen i Hälleforsnäs rustas upp av Bosse Madsen och Hasse Ericson. I Sörmlandsledens Facebook hyllar många deras ideella arbete.

Det var cirka 25 år sedan som den handikappanpassade slingan byggdes i Hälleforsnäs.

– Det är klart att det blivit en del slitage. Frågan var om vi skulle ta bort alltihop eller byta ut det. Om det finns en spång på en handikappanpassad etapp så måste den hålla för permobiler, rullstolar och barnvagnar, säger Bosse.

Han och Hasse är etappansvarig för slingan runt Bruksdammen, etapp 22 på Sörmlandsleden. Den är en av tio sträckor eller platser som det är möjligt för rörelsehindrade att ta sig.

– Den underhållsansvarige bestämde att vi ska byta ut alltihop. Det jobbigaste är stolparna som är nerslagna 3,5 meter ner i vattnet. De nya ska lika djupt. Vi får inte ut några maskiner hit så vi får slå ner dem med slägga, säger Hasse.

Här är det spänger över den mossiga myrmarken ut till ön och vidare till andra sidan sjön.

– Det är naturmässigt ohyggligt vackert. Det är också en sträcka som ändrar sig mycket beroende på vilken årstid det är. Det finns tranor och svanar, röda näckrosor och senare växer det både hjortron och tranbär här, säger Bosse.

Sörmlandsledens 100 vindlande vandringsmil har blivit oerhört populär under pandemins restriktioner. Föreningen Sörmlandsleden växte rejält förra året, medlemsantalet ökade från 6000 till 9000.

Det finns cirka 100 etapper i olika svårighetsgrad, alltifrån krävande vandring till lättsam söndagspromenad med skärmskydd att sova i och anlagda rastplatser för matpaus och vila.

– Den här sträckan är väldigt populär, både av långväga besökare och av Hälleforsnäsbor, säger Hasse.

Just då går stammisarna Anja och Raili från Hälleforsnäs förbi och hejar glatt.

– De är värda rosor i miljoner,säger Anja.

Och det är många som talar varmt om Hasses och Bosses och även om andras ideella arbete. I Kommentarerna på Facebook står det sån som ”Deras arbete är guld värt”, ”Tänk vad många som gör så mycket bra bara för att vi andra ska få njuta”.

– Det är fantastiskt roligt att få uppskattning, säger Bosse.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Han startar protest mot det höga dieselpriset

Dieselpriset är på väg mot 20 kronor litern och smärttröskeln är definitivt nådd för lantbrukaren Alexander von Bothmer på Stjärnholm i Oxelösund. Han hoppas att hundratals traktorer ska rulla in i Stockholm i slutet av november för att protestera mot de stigande bränslepriserna.

Tågentusiaster pimpar tåget inför Halloween

I helgen finns det gott om tillfällen att bli skrämd. Halloween lockar fram spöken och gastar, mumier och skelett. I Mariefred får ett av de gamla ångloken skräcksmink och blir ett spöktåg.
Arkivarie Helena Karlsson har kopierat många rapportkort till Volvos gamla traktorer den senaste tiden. Foto: Arkiv Sörmland
I Volvo CE:s historiska arkiv finns bland annat instruktionsböcker, reservdelskataloger, och rapportkort.
Rapportkortet har information om traktorn, första ägaren och eventuell spacialutrustning.

Mest efterfrågat på arkivet – veterantraktorns rapportkort

Efter en liten film på Youtube blev veterantraktorns rapportkort det mest efterfrågade på Arkiv Sörmland.

– Vi har stora delar av Volvo CE:s historiska arkiv med massor av information om företagets traktorer och maskiner, säger arkivarie Helena Karlsson på Arkiv Sörmland.

Det var Niklas Larsson i Östergötland som lyfte veterantraktorns rapportkort på sin Yotubekanal TraktorNytt. Under rubriken ”Lär känna din BM-Volvo traktor” berättar Niklas vad han fått reda på om sin pappas gamla traktor som en del av möjligheterna att ”släktforska” om den egna traktorns historia.

– Jag är intresserad av historia och har haft ett långt och givande samarbete med Arkiv Sörmland i mitt skrivande om Volvo BM:s historia med fokus på lantbruksmaskinerna.

Arkiv Sörmland gjorde en film om vad som finns i Volvo CE:s historiska arkiv när det gäller när det gäller traktor, lastare, dumpers eller andra maskiner från Munktells, Bolinder-Munktell eller Volvo BM.

– Rapportkortet är ett litet födelsebevis med tillverkningsnummer, information om när en viss maskin gick iväg från fabriken, vem som var första köpare och om maskinen levererades med nån specialutrustning. För att söka efter rapportkort behöver vi uppgifter om maskintyp och chassinummer, säger Helena Karlsson.

Volvo CE:s arkivhandlingar fyller hyllmeter på arkivet. Här finns också fotografier, instruktionsböcker, reservdelskataloger och verkstadshandböcker.

– Det är roligt att många vill veta mer om sina traktorer. Det är många som ringt och mailat frågor.

”Vi människor mår bra av att vara i närheten av hästar”

Barn med särskilda behov och vuxna med stressproblematik kommer och får ridterapi hos Johanna Pechmann i Solberga by utanför Järna. Hit kommer också personer som haft stroke, eller som har olika ryggproblem eller muskelsjukdomar.

Succédramat ”Kvinnorna och staden” på scen igen i sommar

I sommar ska det musikaliska berättardramat "Kvinnorna och staden" sättas upp igen. 2018 var det premiär på dramat som bygger på Kerstin Ekmans romansvit om kvinnornas Katrineholm.