Många kommuner säger nej till Kronfågel

Oxelösunds kommun tillsammans med flera andra kommuner stoppar inköpen av Kronfågels kycklingprodukter efter uppgifter om att djur skållats till döds.

Länsstyrelsen Sörmland väntar på beslut från Förvaltningsrätten i Linköping för att få förelägga Kronfågel ett löpande vite om 10 000 kronor per kyckling och tillfälle som det händer.
– Redan i november påtalade vi problemen. Vi såg i veterinärernas kontrollrapporter att hände alltför ofta. Vi gjorde en revision och tittade på deras djurskydd, säger Christina Nyman på Länsveterinär på Länsstyrelsen Sörmland.
Kronfågel uppgav att de skulle köpa en ny maskin som skulle avhjälpa problemet.
– Men sedan den nya maskinen kom på plats i januari har antalet drabbade kycklingar ökat, säger Christina Nyman på länsstyrelsen.
Det är meningen att djuren ska bedövas, avlivas och sedan skållas, men de tre första månaderna i år gick processen fel 106 gånger enligt veterinärernas rapport. Länsstyrelsen anser att Kronfågel har allvarliga brister i djurhållningen.
Flera kommuner har reagerat på uppgifterna och stoppar tillfälligt inköpen av kyckling från Kronfågel. SVT Sörmland uppger att Katrineholm och Nyköping är de enda kommuner i länet som fortsätter köpa in kyckling från Kronfågel.
– Vi ligger under Telge Upphandling och beslutet att stoppa inköp från Kronfågel rör alla kommuner de handlar åt, säger Susanne Gutke, chef för kommunens kostenhet.Hon tycker Telge Upphandling har tagit ett bra ställningstagande.
– Det är första gången jag är med om något sådant här, men det är klart att vi ställer ju krav på djurens välfärd i upphandlingen så det är väl bra att upphandlaren reagerar, säger Susanne Gutke.
Nu ligger kraven på Kronfågel hos Förvaltningsrätten som ska svara på om det löpande vitet ska utdömas. Först ska Kronfågel förklara vad de gjort för att förbättra situationen.
Styrelsen för ägarbolaget Scandi Standards meddelar att vd:n fått sparken.