Grattis Klass 8A Slottskolan i Vingåker och framförallt Jonathan Andersson, Ivar Wikström och Aaron Åberg som klarade regionfinalen med glans och nu är i final den 20 maj. Foto: Mats Lantz

Grattis Slottskolan i Vingåker – 8A vidare till final i Teknikåttan

Jonathan Andersson, Ivar Wikström och Aaron Åberg i klass 8A på Slottsskolan i Vingåker har kontroll på nerverna och går vidare till riksfinal i Teknikåttan.

Det är första gången Slottsskolan gick vidare till final i den rikstäckande frågetävlingen i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta.

– Jag hade inte väntat mig det, även om jag hoppades. Det är jätteroligt och ett lyft för både skolan och kommunen, säger deras NO-larare Mats Lantz stolt.

Fyra klasser går vidare till riksfinalen: Slottsskolan 8a, Vingåker, Vasaskolan 8a, Hedemora, Uppsala musikklasser 8c, Uppsala och Norreportsskolan 8b, Ystad.

I finalen, den 20 maj, kommer Vingåkereleverna att tävla på Örebro Universitet, som är det närmaste lärosätet. De kommer fortfarande att tävla digitalt men det kommer att krävas en del rekvisita för att klara uppgifterna.

Finalen går kl 13.00 och sänds direkt digitalt från Högskolan i Dalarna. Alla är välkomna att titta på finalen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vem är det som gräver om natten?

Vem gräver under sena kvällar och på nätter upp buskar och träd på kommunens mark? Det är frågan som Johan Rubin, gatuchef i Oxelösund, ställer sig just nu.

Polisanmälan – tråkigt när vi gett ungdomarna förtroendet

Den 1 juni fick de motorburna ungdomarna i Katrineholm en grusplan att vara på. Nu har kommunen lämnat in en polisanmälan om vandalisering.

Inte en enda ejder att räkna i skärgården

Ett rike i sten, knappt en buske växer på de låga skären. Hartsöarkipelagen - längst ut i den sörmländska skärgården. Förr känt för sin fågelrikedom – men när området inventerades nu i vår räknade ornitologerna fler havsörnar än ejdrar.

Samarbetet ”Vildsvinsnatta” blir dubbelt så lång i Sörmland

Stärkta av intresset för förra årets "Vildsvinsnatta" utökar Jägarförbundet i Sörmland årets natt till nätter. Under två nätter i juli ska jägarna jaga vildsvin vid lantbrukares åkermarker och skänka kött till äldreomsorgen.

Här möts båtfolk och husbilsentusiaster

Sommarsäsongen har börjat vid Hjälmare docka. Slussningen är igång för båtar som vill ta sig mellan Hjälmaren och Mälaren, här finns en nybyggd brygga och altan, och kaféet ska i sommar även bli restaurang.