Här ska korn ner. Annars har Stefan Gustafsson rätt mycket höstsått eftersom det är så mycket vilt i området. Foto: Karina Frölund
– Det känns alltid bra med vårbruk. Jag hoppas alltid att det ska bli den bästa skörden, säger Stefan Gustafsson.
Nu hoppas han på fint väder. Inte så kalla nätter utan lite lagom vårvärme.
Även i Vingåker är vårbruket i full gång.
Museigården Långmaren utanför Tystberga brukades med oxar fram till 1967, men numera är det traktor som gäller. Foto: Bengt Håkanson
Traktorn är av årsmodell 1982 och dyngspridare är tidigt 50-tal. Traktorföraren Torgny, Togge, Oscarsson är årsmodell -58. Foto: Bengt Håkanson
Foto: Anna Mi Skoog

Vårbruk

Då var det dags igen. Stefan Gustafsson vid Däntersta utanför Vadsbro i Flen har satt igång med årets vårbruk tidigare än vanligt. Han säger att det känns bra. "Det är fuktigt i botten och torrt på ytan. I en annan del av länet, vid Region Sörmlands museigård Långmaren mellan Trosa och Tystberga är det också vårbruk. Där kör Torgny Oscarsson i en mycket äldre traktor och sprider dynga över åkrarna.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Teaterförening som firar 20 år

Föreställningar kring historiska teman är ett signum för teaterföreningen Sigurd. När de firar två decennier sker det med ännu en uppsättning med historiskt sagotema – Orms blå öga.

Följ med ut på strövtåg till länets alla läsvärda platser

Sörmlandsbygden har de senaste veckorna presenterat tips på utflykter och aktiviteter i närområdet med olika teman. Den här veckan är siktet inställt på böcker och läsning. Häng med på en skönlitterär hemester!

”Folk badar oavsett vattentemperatur”

Hjälmarens vatten bjuder in till svalkande dopp i det blå. På Hjälmargården och Läppe camping råder årets mest intensiva period. – Hittills har alla badvattenprover visat på utmärkt kvalitet i hela kommunen, säger Emily Klemedsson, miljöinspektör i Vingåkers kommun.

Så forskar du i husets historia

Vill du veta mer om huset du bor i? Leif Thegle från Julita hembygdsförening tipsar om sina bästa källor för den som önskar att väggarna kunde tala.

Intresset ökar och konstkollot på Bryggeriområdet vill växa

Konstkollot i Bryggeriområdet har näst intill blivit en institution efter 14 år. Nu finns planer på att utöka verksamheten, berättar Marja Fiander som är en av initiativtagarna.