Ingrid och Ove Sjögrund har ridit på ridskolan i 25 år. Stina Pettersson som mockar i bakgrunden har hållit på lika länge och rider i samma grupp. Foto: Karina Frölund
De tar hand om nyopererad Aussi ibland, temp, hö, promenad och mocka.

Ingrid och Ove började på ridskolan för 25 år sedan

Ingrid Sjögrund vänder på ridskolehästen Pebbles och sätter fast henne så Ingrid kan borsta. Hon och maken Ove började rida på Trolldals ridskola i Katrineholm för 25 år sedan och tycker det är lika roligt idag.

De gillar allt som den sista vuxengruppen kan göra i stallet, borsta, rida, mocka och fodra hästarna för kvällen.

– Det känns bra att umgås med de andra och hästarna, säger Ingrid.

Det är många vuxna som tar upp hästintresset igen. De som red på ridskola som tonåringar, återvändare kallas de. Men Ingrid och Ove hör egentligen inte dit.

– Jag gick på lantbruksskola och lärde mig köra häst, men Ingrid hade ingen erfarenhet av hästar när vi började här, säger Ove.

En social grej också

De kommer ihåg hur det började. Hur de promenerade förbi ridskolan och såg hästarna. De fick ett sug efter hästar samtidigt som ridskolan skulle starta en nybörjargrupp för vuxna.

– Vi var ett kompisgäng på sex personer som började, men av dem är de enbart Ingrid och jag som fortsatt, säger Ove.

Även om medlemmarna i gruppen ändrats under de här 25 åren, har den nuvarande gruppen ridit länge tillsammans.

– Det är en social grej också, att umgås över mockning och borstning, säger Ingrid.

Tillsammans med flera av de andra i ridgruppen har de varit på Island och ridit.

– Det var annorlunda. Vi var 20 i gruppen men hade sammanlagt 60 hästar, berättar Ove.

Stina Pettersson som rider i samma grupp har varit iväg på flera ridresor berättar hon.

– Jag var med till Island, det var häftigt. En annan kompis i gruppen och jag har varit på flera ridresor i Europa, till Bosnien, Ungern och Polen. Det är ett bra sätt att lära känna landet och människor, säger hon.

Bra blandning

Ove tycker att alla hästar på ridskolan är väldigt bra.

– Utmaningen och glädjen med att rida är att få ett så stort djur att förstå vad jag vill och att vi samarbetar. Det är en häftig känsla. Och så är det väldigt vackra djur, säger Ove.

Ridskolechef Annette Karlsson säger att det är bra för alla med blandningen av unga och äldre på ridskolan.

– Vi profilerar oss med att vi är en ridskola för alla. Det skapar en annan slags miljö, än om det enbart är barn och ungdomar. Det blir en annan dynamik som gynnar alla, säger hon.

Det är många som vill börja rida och kö till att börja.

– Det är flest barn och ungomar i kön, men det är många vuxna också.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vill se nya tillsynsmän för Båven

Lars Pettersson var tidigare tillsynsman för fågellivet i Båven. Men när han slutade 2017 kom inga nya i stället. Och han är orolig för konsekvenserna – särskilt i år när rekordmånga väntas ut i skog och mark.

Tore grav blir granarnas grav i barkborrens spår

I hjälm med visir, skyddskläder och elmotorsågen fäst i en lång lina klättrar han snabbt 7–8 meter upp i ett av granbarkborrens offer. När toppen är av fixar han till högstubben så att den ska bli en bra livsmiljö för alla krypen som kommer i barkborrarnas spår – och för…

Sena vårfåglar har nu landat

Som vi har väntat, men den gångna helgen har lövsångaren äntligen sjungit sin fallande drill på många håll i Sörmland. Som många av vårfåglarna minst en vecka sen.

Våffeldags

Moa Pettersson på Nynäs slott packar våffeljärnen och går till grillplatsen vid sjön Björken i naturreservatet Nynäs. Hon har fått pris som "Årets unga medarbetare" av Nysam, organisationen Nyköping i samverkan. Moa Pettersson "skänker arbetsplatsen glädje, har en hög servicekänsla och ett stort tålamod till gagn för besöker" enligt juryns…

”Hej hå hej hå vi nu till gruvan gå” – familjeliv i gruvutställning

Kallt, fuktigt, hårt fysiskt arbete och mörkt – arbetsmiljön vid gruvorna i Åkers Bergslag är tema för årets extrautställning i Gruvmuseet vid Skottvångs Gruva i Gnesta.