Reglerna runt avfall behöver definitivt bli bättre

Material som vi använder i vår vardag har blivit mycket mer miljövänliga på senare år, tack vare regler i Sverige och i EU, men det finns fortfarande material som inte är det och ibland farliga. Mer och mer av våra hushållssopor lämnas till återvinning och återanvändning och det går åt rätt håll. Men vi behöver ändå se till att det som är skadligt försvinner, genom rätt hantering av avfallet eller att de aldrig tillverkas.
Som privatperson lämnar du ditt avfall på återvinningscentraler vilket även många företagare kan använda för att hantera sitt avfall.
Men i det fall det handlar om stora mängder avfall från tex bilinredningar, nermalda batterier och balar med byggavfall så behövs andra lösningar. Här finns det företag som säljer sina tjänster för att ta hand om avfallet och återvinna det som går eller på ett miljövänligt sätt ser till att sända det för deponi. Det är bra att det finns olika aktörer, eftersom det skapar jobb och lösningar som passar både medborgare och företagare.
I de flesta fall fungerar detta på ett utmärkt sätt och entreprenörer tar ansvar för att förbrukat material tas om hand på rätt sätt. Att det förvaras på ett lämpligt ställe och att det finns ekonomi att ta bort materialet när det krävs för att nå en slutdeponi. Tyvärr har det dock uppdagats i bland annat Eskilstuna att det finns några företag som missbrukat sitt förtroende och inte sköter det åtagande de har tagit på sig. Det finns exempel där man har dumpat bland annat batterier på felaktigt sätt och sedan gått i konkurs så att kommunen får ta på sig ansvaret att städa upp. Det finns även i vårt närområde deponier som ligger på olämpliga ställen så att miljöfarligt material lakas ut i bla vattendragen.
Jag tror på företagsamhet och att företag är kapabla att lösa hanteringen av avfall, men för att säkerställa att inte oseriösa företag kan tjänar pengar på att göra saker halvdant, så behöver regelverket runt avfall stärkas upp. Det behövs en utredning som ser över hur man bedömer vilken mark som är lämplig för mellanlagring av miljöfarligt avfall och hur man säkerställer att både företagare och markägare är överens om ansvaret för materialet, så att inte båda parter kan ta avstånd från ansvaret om problem uppstår. Utredningen behöver även se över hur den som köper dessa tjänster kan få garantier på att det är ett seriöst företag samt vilka ekonomiska garantier som kan ställas ut av de som verkar i branschen.
Arbetet med att ta bort oseriösa aktörer får nämligen inte enbart fokusera på just att få bort dem, eftersom det riskerar att leda till att det blir övermäktig administration och kostnader för seriösa aktörer.Det gäller att hitta en balans även inom detta område så det gynnar både miljön, arbetstillfällena och skattebetalarna så inte sörmlänningarna drabbas av mer miljöfarligt avfall på fel ställen.