Sladden sätter snarskank på honom medan hon ligger å glöter i badkaret. Roland Blomkvist bjuder på stora malmska. Foto: Mostphotos

Inget å härsa över – den licksta dialäkten har många sköna ord

Roland Blomkvist i Katrineholm minns sin pappas breda sörmländska. Eller vad sägs om uttryck som "Gå hän, så du inte trillar i dyngränna, görkötte"

I den nya digitala kulturtidningen Trakten.nu har han skrivit en text om sin uppväxt i ett litet familjejordbruk i Stora Malm. Pappa Tage pratade rejäl stora malmska.

– Jag tror uttrycken försvinner. Mina föräldrar flyttade inte inte på sig och när de växte upp hade de varken radio eller tv, säger Roland.

I en liten parlör bjuder han på meningar som: ”Hant du mä bussen? Nä, ja höllt på å hinna men ja hant inte.”

Eller kanske lite snickesnack om grannarna: ”Ja hörde att grannkäringa ska sta igen. Ho som redan vuri sta fem gånge långi redan.”

Roland avlyssnade ett snabbt telefonsamtal. Tage ringde för att boka ett besök hos grannens galt. “Jo häj, dä ä Tage i Wallbokvarn å jag skulle villa betäcka e sugga. Går dä bra i möro? Tack ska du ha, häj!”

Det här har väckt upp en del slumrande sörmländska ord på facebook. Under parollen ”Rädda sörmländskan” samlar Trakten.nu in orden i en ordbank.

Här kommer några exempel:

  • Bjäla – prata skit
  • Böl – arg
  • Halslista – stickad halsduk
  • Karta – klättra
  • Rista – skaka av
  • Schalu – avvaktande

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Det har gått ett år med smitta, krisande företag och isolering, men också med ett nyvaknat naturintresse och en vilja att hjälpa varandra. Smittspridning, restriktioner, och distansering sätter spår och mycket har förändrats under ett år.

Dags för unga att söka feriejobb

Unga på gymnasiet har nu möjlighet att söka kommunala feriejobb för sommaren. I några kommuner finns också möjligheten att pröva på företagande under några sommarveckor.

Ett turbulent år med corona

Den 31 januari 2020 meddelade Folkhälsomyndigheten att det första fallet av covid-19 bekräftats i Sverige. Den 9 mars uppgav Region Sörmland att länets första fall hade bekräftats.

Lokal kritik mot billigare alternativ för snabbtåg

Trafikverkets nya, billigare alternativ för snabbjärnvägar sågas av lokala politiker. De gör tummen ner för stationer utanför städerna, och för slopade stopp vid flygplatser.

Vårfika

Första vårdagen knackar vi på Sigridslunds café, som ligger i det natursköna Årdala, mellan Nyköping och Sparreholm. Åsa & Per-Olov Jacobsson som driver café och handelsbod har laddat med gofika. Ett glatt gäng som träffas varje fredag för en promenad hade hittat till caféet. I cirka 10 års tid har…