Sladden sätter snarskank på honom medan hon ligger å glöter i badkaret. Roland Blomkvist bjuder på stora malmska. Foto: Mostphotos

Inget å härsa över – den licksta dialäkten har många sköna ord

Roland Blomkvist i Katrineholm minns sin pappas breda sörmländska. Eller vad sägs om uttryck som "Gå hän, så du inte trillar i dyngränna, görkötte"

I den nya digitala kulturtidningen Trakten.nu har han skrivit en text om sin uppväxt i ett litet familjejordbruk i Stora Malm. Pappa Tage pratade rejäl stora malmska.

– Jag tror uttrycken försvinner. Mina föräldrar flyttade inte inte på sig och när de växte upp hade de varken radio eller tv, säger Roland.

I en liten parlör bjuder han på meningar som: ”Hant du mä bussen? Nä, ja höllt på å hinna men ja hant inte.”

Eller kanske lite snickesnack om grannarna: ”Ja hörde att grannkäringa ska sta igen. Ho som redan vuri sta fem gånge långi redan.”

Roland avlyssnade ett snabbt telefonsamtal. Tage ringde för att boka ett besök hos grannens galt. “Jo häj, dä ä Tage i Wallbokvarn å jag skulle villa betäcka e sugga. Går dä bra i möro? Tack ska du ha, häj!”

Det här har väckt upp en del slumrande sörmländska ord på facebook. Under parollen ”Rädda sörmländskan” samlar Trakten.nu in orden i en ordbank.

Här kommer några exempel:

  • Bjäla – prata skit
  • Böl – arg
  • Halslista – stickad halsduk
  • Karta – klättra
  • Rista – skaka av
  • Schalu – avvaktande

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Polisanmälan – tråkigt när vi gett ungdomarna förtroendet

Den 1 juni fick de motorburna ungdomarna i Katrineholm en grusplan att vara på. Nu har kommunen lämnat in en polisanmälan om vandalisering.

Inte en enda ejder att räkna i skärgården

Ett rike i sten, knappt en buske växer på de låga skären. Hartsöarkipelagen - längst ut i den sörmländska skärgården. Förr känt för sin fågelrikedom – men när området inventerades nu i vår räknade ornitologerna fler havsörnar än ejdrar.

Samarbetet ”Vildsvinsnatta” blir dubbelt så lång i Sörmland

Stärkta av intresset för förra årets "Vildsvinsnatta" utökar Jägarförbundet i Sörmland årets natt till nätter. Under två nätter i juli ska jägarna jaga vildsvin vid lantbrukares åkermarker och skänka kött till äldreomsorgen.

Här möts båtfolk och husbilsentusiaster

Sommarsäsongen har börjat vid Hjälmare docka. Slussningen är igång för båtar som vill ta sig mellan Hjälmaren och Mälaren, här finns en nybyggd brygga och altan, och kaféet ska i sommar även bli restaurang.

Vargstammen i Sverige växer

Det finns närmare 400 vargar i de svenska skogarna, vilket innebär att stammen har ökat med cirka åtta procent sedan förra vintern. Det visar Naturvårdsverkets senaste inventering.