Hälsocoachen Emma William-Olsson, målaren Oskar Lundqvist, fotografen Yamen Al-Tnnary och rekryteraren Hanna Isaksson vågade starta eget corona-året 2020.
Lästips:
Emma William-Olsson i Trosa är en av många som startade eget. Hon gjorde det för att kunna jobba med det hon brinner för.
– Jag fick en del komplikationer efter min förlossning och upptäckte då att det saknades kompetens när det gäller träning för kvinnor.
Hon utbildade sig hälsocoach och skaffade sig spetskompetens när det gäller kvinnors hälsa under och efter graviditet och förlossning.
– Det är väldigt roligt att jobba med det man vill. Man får anpassa sig till coronarestriktioner. Jag ska starta en grupp med gravidträning online nu.
I Trosa startades 125 nya företag. Det är All-time-high enligt Birgit Båvner på Nyföretagarcentrum Östra Sörmland. Trosa var nominerad som Årets Nyföretagarkommun.
Det vanligaste är nya företag inom it, hälsa och byggande.
Målaren Oskar Lundqvist i Trosa startade eget företag förra året. Han säger att det var dags, oberoende av coronapandemin.
– Jag är intresserad av ekonomi och tycker det känns bra att jobba åt mig själv. Men det går åt mer tid än jag trodde och det är lite stressande.
Det är stor inflyttning i Trosa vilket han tror ska leda till en del jobb.
– Alla jag träffat i Trosa är väldigt stöttande och peppande, även andra företag, säger Oskar.
Förverkliga en dröm
Birgit Båvner säger att Trosa sedan länge är en stark företagarkommun med många kreativa entreprenörer.
– Jag tror inte alla som startar eget tänker sig att företaget ska ge 100 procent försörjning. Många som är korttidspermitterade kanske förverkligar en gammal dröm. Varannan svensk i arbetsför ålder funderar på att starta eget, säger hon.
– Nästan hälften av företagen startas av utlandsfödda. Men så är det inte i Trosa och Gnesta, som inte har lika många utlandsfödda.
Hanna Isaksson i Gnesta har startat ett rekryteringsföretag tillsammansmed en kollega, inom bank och finansbranschen.
– Det är svårt, utmanande och roligt. Vi jobbar upp kontakter nu inom olika finansinstitut. Framför allt är det utvecklande att driva något som man startat själv från grunden.
Även hon säger att en orsak till att hon startade företaget var att hon ville jobba med något hon tycker är intressant.
Hon har tidigare arbetet att rekrytera personal både i Sverige och Storbritannien.
Ökat i Flen
I Sörmland registrerades 1 657 nya företag. Enligt bolagsverkets statistik som Visma Spcs sammanställt är det 200 fler än året före.
En annan uppstickare är Flen där antalet nystartade företag har ökat rejält, 83 stycken förra året., vilket är en ökning med 26 procent från 2019. Hälften av alla nya företag i Flen har startats av utrikesfödda säger Thomas Löfgren på Nyföretagarcentrum.
– Måga företag handlar om rut- och rottjänster, men också import av varor från det forna hemlandet, säger han.
Urban Wallin på Nyföretagarcentrum i Eskilstuna säger att det startat över hundra fler företag än förra året.
Yamen Al-Tnnary i Eskilstuna är fotograf och har startat företag inom foto- och filmbranschen. En utmanande bransch i dessa tider.
– Det är svårt, men jag tar risken för att få jobb. Det fanns inga jobb som fotograf, däremot såg jag några som ville ha tag på en fotograf, säger han.
– Många företag behöver reklam och jag ska göra riktigt bra filmer.
Inger Lindelöw på NyföretagarCentrum Strängnäs säger att nyföretagandet ökat där också och att starta eget kursen har växt rejält.
– Det är så roligt. Vi har 20 elever på vår första starta-eget kurs i år, förra året var det max 6 per kurs. Nyföretagandet blomstrar!