Jag föreslår svärmor för vaccinering

”Ljuset kommer tillbaka, vaccin är på väg” sa kungen, närmast profetiskt, i sitt traditionella jultal. Det var Sagan om ringen-klass på den frasen. Solen bröt fram, en vit springare på bakbenen i fjärran. Gandalf hade inte gjort det bättre. Och eftersom kungen lever i ett slags sagovärld med egen livmedikus som drar i gyllene tåtar, så kom verkligen vaccinet flygande Tingeling-snabbt, som en stekt sparv, till slottet Stenhammar. Kungen och Silvia fick sina sprutor före hundratusentals andra halvgamla och helisolerade. ”Vaccinationen var lämplig” kommenterar kungens läkare. Ja, det får vi hoppas! Alla som inte är så kallade antivaxare, alltså av princip skeptiska till vaccin, anser väl att det vore ”lämpligt” att bli vaccinerade så snart som möjligt. Men den medeltida turordningen, kungen först, var den verkligen lämplig?
Kungen säger att han vaccinerade sig för att föregå med gott exempel, för att visa svenska folket att det här med vaccin minsann är toppenbra. Men då finns väl rätt många andra som också borde rulla upp skjortärmen inför kameran?
Många gamlingar sitter som klistrade framför vinterstudion – ge André Pops sprutan i direktsändning, följ sedan upp med extrainsatta ”Så mycket bättre” och ”Stjärnorna på slottet” där de sticker Lasse Berghagen, Towa Carson och Siw Malmkvist – och GW förstås. Bingolotto finns tydligen kvar: rulla in Loket och Oldsberg en sista gång, låt dem gagga och snurra ”vaccinhjulet”. Vem är vinnaren? Asta, 96, i Eslöv eller Greger, 84, i Laxne? Spännande!
Kungavaccineringen är förstås en bagatell, men med tanke på det uppskruvade tonläget om vilka grupper som bör gå först, så var det ändå uppseendeväckande att i Region Sörmland öppnade vaccinkranen för just kungaparet. Okej, det går väl att betrakta slottet som ett ”särskilt boende”, men bortsett från dåliga ordvitsar så tillhör kungaparet inte en prioriterad grupp enligt Folkhälsomyndigheten.
Å andra sidan: nu kan vi ju alla följa livmedikus Mårten Rosenqvists exempel och föreslå varandra för vaccinering. Börja med min svärmor och mamma: två vänliga, sociala kvinnor med ett förflutet inom vården – de byggde folkhemmet! – som nu båda sitter ensamma. Högst lämpligt. Jag ringer i morgon bitti.Frågan är bara vilket nummer kungens livmedikus slog? Regionen kör ju sedan ett antal år med den stenhårda sovjetiska ”ring-inte-oss-vi-ringer-dig-kanske-efter-ett-oförutsägbart-antal-timmar-principen. ”Något säger mig att hovet sitter på ett annat nummer än ”1177”.
En viss tröst i sammanhanget är ändå att den första delen av kungens snart fullbordade profetia inte känner ”några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn.” Ljuset fördelas jämlikt över oss alla. Snart är det här. Skönt!