Andreas Andersson, vd på Intervacc, tror att vaccinet blir godkänt under våren.
Klassisk symtombild för kvarka är feber, varigt gult, tjockt näsflöde och svullna lymfknutor med bölder som kan spricka upp, till exempel mellan ganascherna, som på hästen på bild. Foto: Intervacc
Veterinär Johanna Eklund, Mälaren Hästklinik Linköping– Om vaccinet blir bra är det efterlängtat. Det är en svår och mycket smittsam sjukdom som ofta sprids på vintern och som kan ge väldigt svåra följdsjukdomar.
Conny Johansson, Mälardalens Travhästägareförening– Inom travsporten har vi varit otroligt förskonade. Men kvarka är en fruktansvärd sjukdom så kommer det ett vaccin som inte påverkar hästen negativt är det klart det vore bra.
Hopptränaren Lotta Björe, Eskilstuna – Jag vill veta först att vaccinet är bra, säkert och inte har biverkningar, sedan skulle jag vaccinera. Kvarka är en fruktansvärd och smittsam sjukdom som kan gå runt bland alla hästar och tar tid att bli av med.
Veterinär Charlie Lindberg, Agria– Det är absolut efterlängtat om det är bra. Det har varit svårt att göra kvarkavaccin. Om de är seriösa och vaccinet är bra tror jag många med hästverksamhet välkomnar det. Samma gäller tävlingsryttare.

Äntligen! Nu finns vaccin mot hästsjukdomen kvarka

– Vi tror att vaccinet kommer att godkännas nu under våren, säger Andreas Andersson vd på Intervacc.  I ett forskningsprojekt tillsammans med Lantbruks-universitetet SLU och Karolinska Institutet har Intervacc tagit fram ett vaccin mot den smittsamma hästsjukdomen kvarka.

– Det är ett efterlängtat vaccin mot en allvarlig sjukdom, säger ridskolechef Annette Karlsson vid Katrineholms Ridskola.

– Är vaccinet bra skulle vi vaccinera våra hästar och troligtvis kräva att privathästarna som hyrs in här på Trolldal också skulle vaccineras.

För sju år sedan fick ridskolan smittan. Även om de var snabba på att isolera smittade hästar fick de stänga ner verksamheten i sex veckor.

– Det var jobbigt både för hästarna, oss och ekonomin, säger Annette Karlsson.

Allvarliga följdsjukdomar

Kvarka är en smittsam hästsjukdom. Varje år sker det utbrott av kvarka hos hästar i Sverige och övriga världen. Under femårsperioden 2015-2019 anmäldes i snitt 85 stall med utbrott av konstaterad kvarka per år i Sverige. Hur många hästar som insjuknat visar inte statistiken.

Hästarna får ofta en allvarlig luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor, men i lindriga fall kan symptomen likna en vanlig förkylning.

Några av de allvarliga följdsjukdomar som kan förekomma vid kvarka är muskelinflammation, lunginflammation och ”kastad kvarka” med spridning av bölder i kroppen, exempelvis till lungor, tarmkrös, lever, mjälte, hjärna.

– De vacciner som finns mot kvarka har svagheter som gjort att de inte fått så stor användning, och inget av dem är inte tillgängligt i Sverige, säger Andreas Andersson.

Intervacc använder en teknik baserad på  fusioner av rekombinanta proteiner för att ta fram sina vacciner. Andreas Andersson säger att det har tagit lång tid att utveckla tekniken och vaccinet. Bakterien Streptococcus equi är svåröverlistad.

Höga nivåer kvarkabakterier

Över 100 hästar har deltagit i försöken med vaccinet och han säger att i de kliniska exponeringsprövningarna utsattes hästarna för höga nivåer av kvarka-bakterier. Vaccinet klarade prövningarna så han är övertygad om att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) kommer att ge ett positivt utlåtande.

– Vi har märkt att det finns stort intresse internationellt. Många har följt vårt arbete länge.

– Vi riktar oss mot den globala hästpopulationen. Det finns cirka 60 miljoner hästar, och cirka 20 miljoner av dem finns på våra primära marknader. Cirka hälften av dessa hästar träffar regelbundet en veterinär, så vårt första mål är att nå dessa 10 miljoner hästar.

Travtränare Sandra Hedlund i Tystberga är positiv till kvarkavaccin. Hon har cirka 50 hästar på Svärdbro gård i Tystberga. Majoriteten ägs av andra som hyr boxplats eller plats i lösdrift.

– Är det ett bra vaccin kommer vi kommer vi absolut att kräva att hästägarna ser till att vaccinera sina hästar.

– Vi har hästarna i olika stall med åtta platser i varje och vi har möjlighet att isolera sjuka hästar, men det är en allvarlig sjukdom med mycket lidande. Det sätter också stopp för möjligheterna att tävla under lång tid.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Han startar protest mot det höga dieselpriset

Dieselpriset är på väg mot 20 kronor litern och smärttröskeln är definitivt nådd för lantbrukaren Alexander von Bothmer på Stjärnholm i Oxelösund. Han hoppas att hundratals traktorer ska rulla in i Stockholm i slutet av november för att protestera mot de stigande bränslepriserna.

Tågentusiaster pimpar tåget inför Halloween

I helgen finns det gott om tillfällen att bli skrämd. Halloween lockar fram spöken och gastar, mumier och skelett. I Mariefred får ett av de gamla ångloken skräcksmink och blir ett spöktåg.
Arkivarie Helena Karlsson har kopierat många rapportkort till Volvos gamla traktorer den senaste tiden. Foto: Arkiv Sörmland
I Volvo CE:s historiska arkiv finns bland annat instruktionsböcker, reservdelskataloger, och rapportkort.
Rapportkortet har information om traktorn, första ägaren och eventuell spacialutrustning.

Mest efterfrågat på arkivet – veterantraktorns rapportkort

Efter en liten film på Youtube blev veterantraktorns rapportkort det mest efterfrågade på Arkiv Sörmland.

– Vi har stora delar av Volvo CE:s historiska arkiv med massor av information om företagets traktorer och maskiner, säger arkivarie Helena Karlsson på Arkiv Sörmland.

Det var Niklas Larsson i Östergötland som lyfte veterantraktorns rapportkort på sin Yotubekanal TraktorNytt. Under rubriken ”Lär känna din BM-Volvo traktor” berättar Niklas vad han fått reda på om sin pappas gamla traktor som en del av möjligheterna att ”släktforska” om den egna traktorns historia.

– Jag är intresserad av historia och har haft ett långt och givande samarbete med Arkiv Sörmland i mitt skrivande om Volvo BM:s historia med fokus på lantbruksmaskinerna.

Arkiv Sörmland gjorde en film om vad som finns i Volvo CE:s historiska arkiv när det gäller när det gäller traktor, lastare, dumpers eller andra maskiner från Munktells, Bolinder-Munktell eller Volvo BM.

– Rapportkortet är ett litet födelsebevis med tillverkningsnummer, information om när en viss maskin gick iväg från fabriken, vem som var första köpare och om maskinen levererades med nån specialutrustning. För att söka efter rapportkort behöver vi uppgifter om maskintyp och chassinummer, säger Helena Karlsson.

Volvo CE:s arkivhandlingar fyller hyllmeter på arkivet. Här finns också fotografier, instruktionsböcker, reservdelskataloger och verkstadshandböcker.

– Det är roligt att många vill veta mer om sina traktorer. Det är många som ringt och mailat frågor.

”Vi människor mår bra av att vara i närheten av hästar”

Barn med särskilda behov och vuxna med stressproblematik kommer och får ridterapi hos Johanna Pechmann i Solberga by utanför Järna. Hit kommer också personer som haft stroke, eller som har olika ryggproblem eller muskelsjukdomar.

Succédramat ”Kvinnorna och staden” på scen igen i sommar

I sommar ska det musikaliska berättardramat "Kvinnorna och staden" sättas upp igen. 2018 var det premiär på dramat som bygger på Kerstin Ekmans romansvit om kvinnornas Katrineholm.