Andreas Andersson, vd på Intervacc, tror att vaccinet blir godkänt under våren.
Klassisk symtombild för kvarka är feber, varigt gult, tjockt näsflöde och svullna lymfknutor med bölder som kan spricka upp, till exempel mellan ganascherna, som på hästen på bild. Foto: Intervacc
Veterinär Johanna Eklund, Mälaren Hästklinik Linköping– Om vaccinet blir bra är det efterlängtat. Det är en svår och mycket smittsam sjukdom som ofta sprids på vintern och som kan ge väldigt svåra följdsjukdomar.
Conny Johansson, Mälardalens Travhästägareförening– Inom travsporten har vi varit otroligt förskonade. Men kvarka är en fruktansvärd sjukdom så kommer det ett vaccin som inte påverkar hästen negativt är det klart det vore bra.
Hopptränaren Lotta Björe, Eskilstuna – Jag vill veta först att vaccinet är bra, säkert och inte har biverkningar, sedan skulle jag vaccinera. Kvarka är en fruktansvärd och smittsam sjukdom som kan gå runt bland alla hästar och tar tid att bli av med.
Veterinär Charlie Lindberg, Agria– Det är absolut efterlängtat om det är bra. Det har varit svårt att göra kvarkavaccin. Om de är seriösa och vaccinet är bra tror jag många med hästverksamhet välkomnar det. Samma gäller tävlingsryttare.

Äntligen! Nu finns vaccin mot hästsjukdomen kvarka

– Vi tror att vaccinet kommer att godkännas nu under våren, säger Andreas Andersson vd på Intervacc.  I ett forskningsprojekt tillsammans med Lantbruks-universitetet SLU och Karolinska Institutet har Intervacc tagit fram ett vaccin mot den smittsamma hästsjukdomen kvarka.

– Det är ett efterlängtat vaccin mot en allvarlig sjukdom, säger ridskolechef Annette Karlsson vid Katrineholms Ridskola.

– Är vaccinet bra skulle vi vaccinera våra hästar och troligtvis kräva att privathästarna som hyrs in här på Trolldal också skulle vaccineras.

För sju år sedan fick ridskolan smittan. Även om de var snabba på att isolera smittade hästar fick de stänga ner verksamheten i sex veckor.

– Det var jobbigt både för hästarna, oss och ekonomin, säger Annette Karlsson.

Allvarliga följdsjukdomar

Kvarka är en smittsam hästsjukdom. Varje år sker det utbrott av kvarka hos hästar i Sverige och övriga världen. Under femårsperioden 2015-2019 anmäldes i snitt 85 stall med utbrott av konstaterad kvarka per år i Sverige. Hur många hästar som insjuknat visar inte statistiken.

Hästarna får ofta en allvarlig luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor, men i lindriga fall kan symptomen likna en vanlig förkylning.

Några av de allvarliga följdsjukdomar som kan förekomma vid kvarka är muskelinflammation, lunginflammation och ”kastad kvarka” med spridning av bölder i kroppen, exempelvis till lungor, tarmkrös, lever, mjälte, hjärna.

– De vacciner som finns mot kvarka har svagheter som gjort att de inte fått så stor användning, och inget av dem är inte tillgängligt i Sverige, säger Andreas Andersson.

Intervacc använder en teknik baserad på  fusioner av rekombinanta proteiner för att ta fram sina vacciner. Andreas Andersson säger att det har tagit lång tid att utveckla tekniken och vaccinet. Bakterien Streptococcus equi är svåröverlistad.

Höga nivåer kvarkabakterier

Över 100 hästar har deltagit i försöken med vaccinet och han säger att i de kliniska exponeringsprövningarna utsattes hästarna för höga nivåer av kvarka-bakterier. Vaccinet klarade prövningarna så han är övertygad om att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) kommer att ge ett positivt utlåtande.

– Vi har märkt att det finns stort intresse internationellt. Många har följt vårt arbete länge.

– Vi riktar oss mot den globala hästpopulationen. Det finns cirka 60 miljoner hästar, och cirka 20 miljoner av dem finns på våra primära marknader. Cirka hälften av dessa hästar träffar regelbundet en veterinär, så vårt första mål är att nå dessa 10 miljoner hästar.

Travtränare Sandra Hedlund i Tystberga är positiv till kvarkavaccin. Hon har cirka 50 hästar på Svärdbro gård i Tystberga. Majoriteten ägs av andra som hyr boxplats eller plats i lösdrift.

– Är det ett bra vaccin kommer vi kommer vi absolut att kräva att hästägarna ser till att vaccinera sina hästar.

– Vi har hästarna i olika stall med åtta platser i varje och vi har möjlighet att isolera sjuka hästar, men det är en allvarlig sjukdom med mycket lidande. Det sätter också stopp för möjligheterna att tävla under lång tid.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Ingrid och Ove började på ridskolan för 25 år sedan

Ingrid Sjögrund vänder på ridskolehästen Pebbles och sätter fast henne så Ingrid kan borsta. Hon och maken Ove började rida på Trolldals ridskola i Katrineholm för 25 år sedan och tycker det är lika roligt idag.

Samuel skådar många fåglar på cykelavstånd

Samuel Wivstad från Nyköping fastnade för fågelskådning 2016 och sedan dess har intresset bara blivit större. Förra året såg han 222 arter på cykelavstånd från Nyköping vilket gav honom förstaplatsen i Fågelföreningen Tärnans Miljöskådarlista.
Utställning producerad av Sörmlands museum i samarbete med Motorcykelhistoriska klubben Södermanland. Foto: Sörmlands Museum
Semester med mopeden Tempo och mopedkärran Kompis - från Oxelösund.
Katja Geiger var Sveriges första internationellt kända modedesigner med stora internationella framgångar.

Motorkultur när museet öppnar

Sörmlands museum öppnar upp för allmänheten med tre utställningar om fordon, kläder och hantverk. Mopeder och motorcyklar från 50- och 60-talen ger inramningen till utställningen som handlar om en tid då ungdomskulturen slog igenom på allvar.

”Bensinen i blodet” är producerad i samarbete med Motorcykelhistoriska klubben, MCHK, Södermanland.

– Vi har bidragit med mopeder, motorcyklar och en del annat material och information. Museet har byggt upp utställningen. De är proffs och utställningen är jättefin, säger Stefan Andersson, ordförande i klubben.

Sammanlagt ett 30-tal mopeder och motorcyklar finns på plats i Nyköping. Åke Lagerbäck i klubben säger att de visar det som rullade på vägarna på den tiden.

– Husqvarna, Crescent och Monark var populära moppar. Jag har med en Husqvarna Novolette från 1953.

Han berättar att det finns olika skolor när det gäller gamla fordon. En del vill fixa i ordning till nyskick, medan andra vill att det ska synas att grejerna har använts.

– Vi har till exempel med en motorcykel, Fram, från början av 50-talet. Den har ett patinerat bruksskick.

I utställningen visas klassiska fordon, som Husqvarna Silverpil, Monark Blue Fighter, Norton ES, Triumph Trophy, Monark Monarscoot, DKW Hummel med flera.

– Vi saknar amerikanska motocyklar som Harley Davidson och Indian. Vi har inte heller någon japansk motorcykel från den tiden. Men å andra sidan speglar utställningen intresset i vår klubb, säger Åke Lagerbäck.

Förutom att visa upp tidstypiska moppar och hojar är det en utställning om frihet på två hjul. Museet vill fånga ”en tid då ungdomskulturen slog igenom på allvar, då hastigheten på vägarna var fri och Elvis Presley spelades på varje jukebox.”

Museet öppnar upp för allmänheten den 13 april.

– Vi begränsar antalet besökare i hela museet och i de olika utställningarna, berättar Susanna Janfalk, länsmuseichef på Sörmlands museum.

Hon säger att de utökat städrutinerna och satt ut handsprit på flera platser i museet. Det ska finnas information och avståndsmarkeringar så besökarna inte ska behöva undra vad som gäller.

Samtidigt öppnar två andra utställningar, den ena om designkläder och den andra om hantverk.

”Katja of Sweden” handlar om Katja Geiger som var Sveriges första internationellt kända modedesigner. Hennes varumärke Katja of Sweden nådde stora internationella framgångar.

Medan ”Fläta, sticka, tälj till köket” är hantverk av medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland och deltagare på Recycle design, Eskilstuna Folkhögskola.

De har tagit sig an den lite kluriga uppgiften att fläta, sticka och tälja till köket. Resultatet är enligt museet fiffigt, lekfullt och oväntat.

Aldrig för sent att höja pensionen

Klarar du dig på omkring 65 procent av lönen? Det får du i pension om du inte gör något för att höja den. Jobbar mer, sparar mer och – framför allt - ser till att ha tjänstepension. Det går lättare om du börjar i tid.

Befarar markskador när timret ska hämtas

Efter den omdiskuterade avverkningen i Brogetorp i Flen vill Naturskyddsföreningen att man fraktar bort timret med mindre maskiner, för att minimera markskadorna i skogen.