Strängnäsförfattaren Nina Tegar är en av tio finalister i tävlingen om att bli medförfattare till Christina Gustavsson nästa deckare.

Hon är finalist i författartävling

Strängnäsförfattaren Nina Tegar­ är en av tio finalister i tävlingen om att bli medförfattare till Christina Gustavssons nästa deckare.

– Man skulle skriva första kapitlet och skicka in. Det gjorde jag och kom med, säger Nina Tegar.

Hon har skrivit två romaner tidigare­. Den första, ”Aldrig nånsin nånstans förut”, kom redan 2002 och lanseras som en erotisk roman.

– Jag skulle beteckna den som en exprimentroman, säger hon.

Den andra, ”Som elefanterna bär sina betar”, kom förra året.

– Den baserar sig delvis på verkliga händelser ur mitt liv men är omformad till något annat.

Men någon deckare har hon inte skrivit förut.

– Jag vet inte vad som lockade mig, men jag fick plötsligt lust att prova. Det lät spännande och roligt.

Är rättspsykiater

Christina Gustavson skriver både skönlitteratur och fackböcker. Hon är i grunden rättspsykiater och har även skrivit böcker om psykopater och depression.

Hennes serie Brännpunkt Västergötland har hittills fyra deckare.

Efter att Nina Tegar blev uttagen till finalen fick hon ett mail med en skrivövning.

– Hon vill se hur möjligheterna är att samarbeta. Jag fick lite tips och så skrev hon att det första kapitlet­ i en deckare ska vara kort och kärnfullt. säger Nina Tegar.

Kortade texten

Det fanns inga andra begränsningar eller instruktioner om vad kapitlet skulle handla om.

– Jag skrev om, ökade tempot och kortade ner texten.

Finalisten utses på julafton. Deckaren ska vara klar nästa höst.

– Det är ganska snabbt för att skriva en bok, men jag trivs bra med en deadline och kan skriva snabbt.

Nina Tegar jobbar som hand­ledare för specialpedagoger på förskolan i Åker och Länna.

– Jag trivs verkligen jättebra. Men det är klart om jag får chansen och det kräver att jag ska skriva på heltid då lägger jag ner specialpedagogiken och satsar på författaryrket, säger hon.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Ingrid och Ove började på ridskolan för 25 år sedan

Ingrid Sjögrund vänder på ridskolehästen Pebbles och sätter fast henne så Ingrid kan borsta. Hon och maken Ove började rida på Trolldals ridskola i Katrineholm för 25 år sedan och tycker det är lika roligt idag.

Samuel skådar många fåglar på cykelavstånd

Samuel Wivstad från Nyköping fastnade för fågelskådning 2016 och sedan dess har intresset bara blivit större. Förra året såg han 222 arter på cykelavstånd från Nyköping vilket gav honom förstaplatsen i Fågelföreningen Tärnans Miljöskådarlista.
Utställning producerad av Sörmlands museum i samarbete med Motorcykelhistoriska klubben Södermanland. Foto: Sörmlands Museum
Semester med mopeden Tempo och mopedkärran Kompis - från Oxelösund.
Katja Geiger var Sveriges första internationellt kända modedesigner med stora internationella framgångar.

Motorkultur när museet öppnar

Sörmlands museum öppnar upp för allmänheten med tre utställningar om fordon, kläder och hantverk. Mopeder och motorcyklar från 50- och 60-talen ger inramningen till utställningen som handlar om en tid då ungdomskulturen slog igenom på allvar.

”Bensinen i blodet” är producerad i samarbete med Motorcykelhistoriska klubben, MCHK, Södermanland.

– Vi har bidragit med mopeder, motorcyklar och en del annat material och information. Museet har byggt upp utställningen. De är proffs och utställningen är jättefin, säger Stefan Andersson, ordförande i klubben.

Sammanlagt ett 30-tal mopeder och motorcyklar finns på plats i Nyköping. Åke Lagerbäck i klubben säger att de visar det som rullade på vägarna på den tiden.

– Husqvarna, Crescent och Monark var populära moppar. Jag har med en Husqvarna Novolette från 1953.

Han berättar att det finns olika skolor när det gäller gamla fordon. En del vill fixa i ordning till nyskick, medan andra vill att det ska synas att grejerna har använts.

– Vi har till exempel med en motorcykel, Fram, från början av 50-talet. Den har ett patinerat bruksskick.

I utställningen visas klassiska fordon, som Husqvarna Silverpil, Monark Blue Fighter, Norton ES, Triumph Trophy, Monark Monarscoot, DKW Hummel med flera.

– Vi saknar amerikanska motocyklar som Harley Davidson och Indian. Vi har inte heller någon japansk motorcykel från den tiden. Men å andra sidan speglar utställningen intresset i vår klubb, säger Åke Lagerbäck.

Förutom att visa upp tidstypiska moppar och hojar är det en utställning om frihet på två hjul. Museet vill fånga ”en tid då ungdomskulturen slog igenom på allvar, då hastigheten på vägarna var fri och Elvis Presley spelades på varje jukebox.”

Museet öppnar upp för allmänheten den 13 april.

– Vi begränsar antalet besökare i hela museet och i de olika utställningarna, berättar Susanna Janfalk, länsmuseichef på Sörmlands museum.

Hon säger att de utökat städrutinerna och satt ut handsprit på flera platser i museet. Det ska finnas information och avståndsmarkeringar så besökarna inte ska behöva undra vad som gäller.

Samtidigt öppnar två andra utställningar, den ena om designkläder och den andra om hantverk.

”Katja of Sweden” handlar om Katja Geiger som var Sveriges första internationellt kända modedesigner. Hennes varumärke Katja of Sweden nådde stora internationella framgångar.

Medan ”Fläta, sticka, tälj till köket” är hantverk av medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland och deltagare på Recycle design, Eskilstuna Folkhögskola.

De har tagit sig an den lite kluriga uppgiften att fläta, sticka och tälja till köket. Resultatet är enligt museet fiffigt, lekfullt och oväntat.

Aldrig för sent att höja pensionen

Klarar du dig på omkring 65 procent av lönen? Det får du i pension om du inte gör något för att höja den. Jobbar mer, sparar mer och – framför allt - ser till att ha tjänstepension. Det går lättare om du börjar i tid.

Befarar markskador när timret ska hämtas

Efter den omdiskuterade avverkningen i Brogetorp i Flen vill Naturskyddsföreningen att man fraktar bort timret med mindre maskiner, för att minimera markskadorna i skogen.