Strängnäsförfattaren Nina Tegar är en av tio finalister i tävlingen om att bli medförfattare till Christina Gustavsson nästa deckare.

Hon är finalist i författartävling

Strängnäsförfattaren Nina Tegar­ är en av tio finalister i tävlingen om att bli medförfattare till Christina Gustavssons nästa deckare.

– Man skulle skriva första kapitlet och skicka in. Det gjorde jag och kom med, säger Nina Tegar.

Hon har skrivit två romaner tidigare­. Den första, ”Aldrig nånsin nånstans förut”, kom redan 2002 och lanseras som en erotisk roman.

– Jag skulle beteckna den som en exprimentroman, säger hon.

Den andra, ”Som elefanterna bär sina betar”, kom förra året.

– Den baserar sig delvis på verkliga händelser ur mitt liv men är omformad till något annat.

Men någon deckare har hon inte skrivit förut.

– Jag vet inte vad som lockade mig, men jag fick plötsligt lust att prova. Det lät spännande och roligt.

Är rättspsykiater

Christina Gustavson skriver både skönlitteratur och fackböcker. Hon är i grunden rättspsykiater och har även skrivit böcker om psykopater och depression.

Hennes serie Brännpunkt Västergötland har hittills fyra deckare.

Efter att Nina Tegar blev uttagen till finalen fick hon ett mail med en skrivövning.

– Hon vill se hur möjligheterna är att samarbeta. Jag fick lite tips och så skrev hon att det första kapitlet­ i en deckare ska vara kort och kärnfullt. säger Nina Tegar.

Kortade texten

Det fanns inga andra begränsningar eller instruktioner om vad kapitlet skulle handla om.

– Jag skrev om, ökade tempot och kortade ner texten.

Finalisten utses på julafton. Deckaren ska vara klar nästa höst.

– Det är ganska snabbt för att skriva en bok, men jag trivs bra med en deadline och kan skriva snabbt.

Nina Tegar jobbar som hand­ledare för specialpedagoger på förskolan i Åker och Länna.

– Jag trivs verkligen jättebra. Men det är klart om jag får chansen och det kräver att jag ska skriva på heltid då lägger jag ner specialpedagogiken och satsar på författaryrket, säger hon.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Han startar protest mot det höga dieselpriset

Dieselpriset är på väg mot 20 kronor litern och smärttröskeln är definitivt nådd för lantbrukaren Alexander von Bothmer på Stjärnholm i Oxelösund. Han hoppas att hundratals traktorer ska rulla in i Stockholm i slutet av november för att protestera mot de stigande bränslepriserna.

Tågentusiaster pimpar tåget inför Halloween

I helgen finns det gott om tillfällen att bli skrämd. Halloween lockar fram spöken och gastar, mumier och skelett. I Mariefred får ett av de gamla ångloken skräcksmink och blir ett spöktåg.
Arkivarie Helena Karlsson har kopierat många rapportkort till Volvos gamla traktorer den senaste tiden. Foto: Arkiv Sörmland
I Volvo CE:s historiska arkiv finns bland annat instruktionsböcker, reservdelskataloger, och rapportkort.
Rapportkortet har information om traktorn, första ägaren och eventuell spacialutrustning.

Mest efterfrågat på arkivet – veterantraktorns rapportkort

Efter en liten film på Youtube blev veterantraktorns rapportkort det mest efterfrågade på Arkiv Sörmland.

– Vi har stora delar av Volvo CE:s historiska arkiv med massor av information om företagets traktorer och maskiner, säger arkivarie Helena Karlsson på Arkiv Sörmland.

Det var Niklas Larsson i Östergötland som lyfte veterantraktorns rapportkort på sin Yotubekanal TraktorNytt. Under rubriken ”Lär känna din BM-Volvo traktor” berättar Niklas vad han fått reda på om sin pappas gamla traktor som en del av möjligheterna att ”släktforska” om den egna traktorns historia.

– Jag är intresserad av historia och har haft ett långt och givande samarbete med Arkiv Sörmland i mitt skrivande om Volvo BM:s historia med fokus på lantbruksmaskinerna.

Arkiv Sörmland gjorde en film om vad som finns i Volvo CE:s historiska arkiv när det gäller när det gäller traktor, lastare, dumpers eller andra maskiner från Munktells, Bolinder-Munktell eller Volvo BM.

– Rapportkortet är ett litet födelsebevis med tillverkningsnummer, information om när en viss maskin gick iväg från fabriken, vem som var första köpare och om maskinen levererades med nån specialutrustning. För att söka efter rapportkort behöver vi uppgifter om maskintyp och chassinummer, säger Helena Karlsson.

Volvo CE:s arkivhandlingar fyller hyllmeter på arkivet. Här finns också fotografier, instruktionsböcker, reservdelskataloger och verkstadshandböcker.

– Det är roligt att många vill veta mer om sina traktorer. Det är många som ringt och mailat frågor.

”Vi människor mår bra av att vara i närheten av hästar”

Barn med särskilda behov och vuxna med stressproblematik kommer och får ridterapi hos Johanna Pechmann i Solberga by utanför Järna. Hit kommer också personer som haft stroke, eller som har olika ryggproblem eller muskelsjukdomar.

Succédramat ”Kvinnorna och staden” på scen igen i sommar

I sommar ska det musikaliska berättardramat "Kvinnorna och staden" sättas upp igen. 2018 var det premiär på dramat som bygger på Kerstin Ekmans romansvit om kvinnornas Katrineholm.