Filip Ivarsson blev headhuntad av Örebro SK och tycker naturligtvis det är tråkigt att inte få träna fotboll.
Filip Ivarsson

Tuffa tider för unga elitsatsande idrottare

– Det var rolig träning, spännande matcher och bra lag, säger Filip Ivarsson från Katrineholm som går första året på Nationella idrottsgymnasiet i Örebro.

Han har tränat fotboll i princip hela livet. Han är fostrad i KSK, från fotbollskola när har var sex år till A-laget som 15-åring. Han satsar på att nå fotbollens toppskikt.

Filip har dribblat på varenda fotbollsplan i Sörmland, varit uttagen till Sörmlandslaget och till utvecklingsläger i Halmstad.

När det var dags för gymnasiet var det ingen tvekan om att han skulle gå på ett fotbollsgymnasium­ som drillar eleverna hårt mot elitfotbollen. Han blev scoutad till Örebro SK.

– Det var jätteroligt. ÖSK såg mig spela i Halmstad. De ringde och frågade om jag ville söka till skola, säger han.

Sedan han började i augusti har han tränat fem dagar i veckan, vissa dagar är det träning både morgon och kväll. Han spelar matcher i ÖSK på helgerna och det har ibland varit långa resor till bortamatcher mot Malmö, Trelleborg och Göteborgs ungdomslag.

Men sedan några veckor är alla träningar och matcher inställda.

– Allt stängdes ner på en gång. Det är tråkigt förstås, vi har egen träning istället, säger han.

Det innebär att han går på gym och springer. Men han är inte särskillt orolig över att förlorade fotbollsträningar.

– Det är klart att jag saknar att spela fotboll, men det är ju inte så att jag tappar bollsinnet direkt. Det viktigaste är att hålla igång.

Sandra Mattsson, projektledare för den Nationella idrottsutbildningen i Örebro säger att de passar på att utbilda eleverna i att ta eget ansvar för träningen, tänka själva och skriva träningsdagbok.

– Men naturligtvis är det väldigt tråkigt. Fotbollen är ur säsong, ännu värre är det för elever har säsong nu, säger hon.

Det är tio olika sporter på idrottsgymnasiet i Örebro. Elever kommer från olika delar av Sverige.

– Det är klart att det är tufft för många elever att inte få träna, de känner av det både fysiskt och mentalt. Men de är fantastiska på att anpassa sig, säger Sandra Mattsson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Återvinningsbutik på Retuna anordnade cykelmekardag

Cykelburna besökare fick hjälp att olja cykelkedjor, se över bromsar och växlar, och göra andra småjusteringar när återbruksbutiken Rebuyke bjöd in till cykelmekardag i helgen.

Hästarna på Stjärnholm är tillbaka i stallet igen

Stjärnholms ryttarförening har nu flyttat in sin verksamhet tillbaka i det gamla stallet, efter månader i det tillfälliga tältstallet.

Stort intresse – en längtan efter att det ska hända något

Planeringen började ambitiöst med loppis, ponnyridning och tipspromenad vid Kjesäter utanför Vingåker, men Becca Chaney och hennes medarrangörer fick dra i bromsen när intresset blev för stort.

Ny studie klar om förbifart Flen

Låg trafiksäkerhet, dålig framkomlighet och buller det är några av problemen på väg 55 genom Flen. Nu har Trafikverket gjort ännu en studie om den föreslagna förbifart Flen.

Eleverna plockade drygt 30 kilo skräp på en timme

Det var en annorlunda idrottslektion för Europaskolans fjärdeklassare i Malmköping när de fick ägna en timme åt att plocka skräp.