Filip Ivarsson blev headhuntad av Örebro SK och tycker naturligtvis det är tråkigt att inte få träna fotboll.
Filip Ivarsson

Tuffa tider för unga elitsatsande idrottare

– Det var rolig träning, spännande matcher och bra lag, säger Filip Ivarsson från Katrineholm som går första året på Nationella idrottsgymnasiet i Örebro.

Han har tränat fotboll i princip hela livet. Han är fostrad i KSK, från fotbollskola när har var sex år till A-laget som 15-åring. Han satsar på att nå fotbollens toppskikt.

Filip har dribblat på varenda fotbollsplan i Sörmland, varit uttagen till Sörmlandslaget och till utvecklingsläger i Halmstad.

När det var dags för gymnasiet var det ingen tvekan om att han skulle gå på ett fotbollsgymnasium­ som drillar eleverna hårt mot elitfotbollen. Han blev scoutad till Örebro SK.

– Det var jätteroligt. ÖSK såg mig spela i Halmstad. De ringde och frågade om jag ville söka till skola, säger han.

Sedan han började i augusti har han tränat fem dagar i veckan, vissa dagar är det träning både morgon och kväll. Han spelar matcher i ÖSK på helgerna och det har ibland varit långa resor till bortamatcher mot Malmö, Trelleborg och Göteborgs ungdomslag.

Men sedan några veckor är alla träningar och matcher inställda.

– Allt stängdes ner på en gång. Det är tråkigt förstås, vi har egen träning istället, säger han.

Det innebär att han går på gym och springer. Men han är inte särskillt orolig över att förlorade fotbollsträningar.

– Det är klart att jag saknar att spela fotboll, men det är ju inte så att jag tappar bollsinnet direkt. Det viktigaste är att hålla igång.

Sandra Mattsson, projektledare för den Nationella idrottsutbildningen i Örebro säger att de passar på att utbilda eleverna i att ta eget ansvar för träningen, tänka själva och skriva träningsdagbok.

– Men naturligtvis är det väldigt tråkigt. Fotbollen är ur säsong, ännu värre är det för elever har säsong nu, säger hon.

Det är tio olika sporter på idrottsgymnasiet i Örebro. Elever kommer från olika delar av Sverige.

– Det är klart att det är tufft för många elever att inte få träna, de känner av det både fysiskt och mentalt. Men de är fantastiska på att anpassa sig, säger Sandra Mattsson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Quiz: Ansvar för naturen

Det kan vara enkelt att känna ansvar för rördrom, fiskgjuse och berguv, som är kändisar bland de 361 sörmländska ansvarsarterna. Men det är inte lika lätt att gå igång på gul jätteknäppare, kalkdån och grålångöra. Företaget Calluna har på uppdrag av länsstyrelsen tagit fram hotade arter som finns Sörmland och…

Torrsättning i Oxelösund

Motorbåtsklubbens hamn i Oxelösund är populär. Här är det trångt bland båtarna och kön för båtplats växer sig lång. I fem veckor har ideellt arbetande entusiaster lyft upp båtar med kran och flyttat dem till vinterförvaring. John-Olov Carlsson och Pontus Kjellberg lyfter upp 26 båtar under helgen och ställer in…

Vingåkers storting – gräsrotsdemokrati

Det var öppet hus på slottet under Vingåkers storting. Politiker, tjänstemän, polis, räddningstjänst och byalag var på plats för att prata med besökare. Meningen är att folk ska få lufta sina åsikter och ideer samtidigt som känslan av samhörighet ska stärkas.

”Modernt och smart” – nu är nybygget klart

Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) höll tal när det nybyggda huset på Kullberska sjukhuset invigdes. Byggföretaget lämnade över en symbolisk nyckel till fastighetsförvaltare Emil Wiklund.

Satsar på att utveckla företag på landsbygden

I stället för att som ensam småföretagare på landsbygden försöka lösa alla problem själv. kommer Nyföretagarcentrum med ett projekt som ska utveckla småföretagare på landsbygden.