Filip Ivarsson blev headhuntad av Örebro SK och tycker naturligtvis det är tråkigt att inte få träna fotboll.
Filip Ivarsson

Tuffa tider för unga elitsatsande idrottare

– Det var rolig träning, spännande matcher och bra lag, säger Filip Ivarsson från Katrineholm som går första året på Nationella idrottsgymnasiet i Örebro.

Han har tränat fotboll i princip hela livet. Han är fostrad i KSK, från fotbollskola när har var sex år till A-laget som 15-åring. Han satsar på att nå fotbollens toppskikt.

Filip har dribblat på varenda fotbollsplan i Sörmland, varit uttagen till Sörmlandslaget och till utvecklingsläger i Halmstad.

När det var dags för gymnasiet var det ingen tvekan om att han skulle gå på ett fotbollsgymnasium­ som drillar eleverna hårt mot elitfotbollen. Han blev scoutad till Örebro SK.

– Det var jätteroligt. ÖSK såg mig spela i Halmstad. De ringde och frågade om jag ville söka till skola, säger han.

Sedan han började i augusti har han tränat fem dagar i veckan, vissa dagar är det träning både morgon och kväll. Han spelar matcher i ÖSK på helgerna och det har ibland varit långa resor till bortamatcher mot Malmö, Trelleborg och Göteborgs ungdomslag.

Men sedan några veckor är alla träningar och matcher inställda.

– Allt stängdes ner på en gång. Det är tråkigt förstås, vi har egen träning istället, säger han.

Det innebär att han går på gym och springer. Men han är inte särskillt orolig över att förlorade fotbollsträningar.

– Det är klart att jag saknar att spela fotboll, men det är ju inte så att jag tappar bollsinnet direkt. Det viktigaste är att hålla igång.

Sandra Mattsson, projektledare för den Nationella idrottsutbildningen i Örebro säger att de passar på att utbilda eleverna i att ta eget ansvar för träningen, tänka själva och skriva träningsdagbok.

– Men naturligtvis är det väldigt tråkigt. Fotbollen är ur säsong, ännu värre är det för elever har säsong nu, säger hon.

Det är tio olika sporter på idrottsgymnasiet i Örebro. Elever kommer från olika delar av Sverige.

– Det är klart att det är tufft för många elever att inte få träna, de känner av det både fysiskt och mentalt. Men de är fantastiska på att anpassa sig, säger Sandra Mattsson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

De vågade satsa på eget mitt i krisen

Hälsocoachen Emma William-Olsson, målaren Oskar Lundqvist, fotografen Yamen Al-Tnnary och rekryteraren Hanna Isaksson vågade starta eget corona-året 2020.
Foto: Lennart Angermund/Mostphotos

Polisen i Sörmland varnar för inbrott i företagsbilar

Tjuvar tar sig in på företagsområden och stjäl tankkort, serviceböcker och verktyg. Polisen varnar och uppmanar företagarna ställa bilarna hemma hos personalen.

Just nu har närområdet, dvs Katrineholm och omkringliggande kommuner problem med stölder i företagsbilar. Stölderna har skett på industriområden där flera bilar står parkerade bredvid eller nära varandra.

Tjuvar har i flera fall tagit sig in på området genom att klippa upp staket. I bilarna har instruktions/ serviceböcker och tankkort stulits. Vid tidigare tillfällen har även verktyg till stora värden stulits.

Tjuvarna är ofta vana vid vad de ska göra och är snabba, en inbrott är klart på några sekunder till någon minut. Det är mycket vanligt att de är flera personer som samarbetar vid brotten.

Att tänka på just nu:

Om möjligt låt personal ha sin servicebil parkerad hemma.

Ta ut Serviceböcker och värdeföremål ur bilen efter arbetsdagen och lämna handskfacket öppet så tjuvarna ser att inget finns att hämta.

Förvara inte verktyg i bilar om det går att undvika, är bilarna tomma lämna flak/skåp öppna så slipper ni skador.

Måste ni ha verktyg i bilar parkera dem helst inomhus och eller på sådana sätt att det är svårt att komma åt skåpens innehåll.

Om ni måste ha bilarna kvar titta över var bilar parkeras på området, placera dem om möjligt så exponerat som möjligt, dvs gärna mitt på gården väl belyst där det som tjuv är svårt att gömma sig, smyga fram och komma undan.

Sänder med flyer för anslag m.m 

Kriminologen Daniel från Eskilstuna debuterar som deckarförfattare

Daniel Vesterhav i Eskilstuna har skrivit en deckare om organiserad brottslighet och kriminella nätverk tillsammans med Per Ottosson. De är minst sagt pålästa i ämnet.

Ulla-Britt, 76 år, är redo med kameran

– Det började med att det var uggleungar vid stugan i Oxelösund, säger Ulla-Britt Larsson. Hon fotade hundratals bilder av deras uppväxt för 10 år sedan. Nu fångar hon bäver, fåglar och naturens skönhet på bild.

Lars Petter stöttar byns gymnasieelever med tusenlappar

Efter 160 år delar fortfarande hemmansägare Lars Petter Jonssons donation Kuhlsta gård ut stipendier till Blackstas ungdomar i gymnasiet. Nu för tiden behöver de inte ens byta namn till Björkman.