Kanske bara drömma om en vit jul framöver

En vit jul brukar vara en förutsättning för att julstämningen ska infinna sig hos oss svenskar. Under dessa tråkiga och mörka höstmånader så är längtan ofta stor till vintern, när blasket och regnet försvinner och ersätts med tjocka lager snö, perfekt för allehanda utomhusaktiviteter såsom skidor, snowboard och pulkaåkning, för både de allra minsta men också för våra äldre motionärer och resten av familjens medlemmar.
Här i Sörmland är vi dock inte direkt bortskämda med mängden snö som faller över våra åkrar och backar. Snarare är det så att det lilla som faller ofta inte räcker till för några långvariga aktiviteter, och istället så får vi förlita oss på konstsnö och konstgjorda spår och backar i våra naturreservat, sportcentra och andra områden som kommuner och föreningar så graciöst upplåter åt oss varje vinter.

Även om det fungerar bra, så känns det fortfarande som långt ifrån de vita scener vi ser på julkorten vi skickar varje år, och långt ifrån de ruggiga vintrar som våra föräldrar berättade om för oss.Enligt SMHI så kommer kanske kommande sörmländska generationer enbart kunna drömma om en vit jul. Klimatforskarnas beräkningar visar att chansen till snötäckta marker i mellersta och södra Sverige runt jul kan komma att minska radikalt i framtiden.

I det värsta scenariot så har Sörmland inte en enda dag med snötäckt mark på hela året. Samtidigt så är det ju inte bara snömängden som påverkas av klimatförändringarna. Nederbörden kommer att anta en mer intensiv karaktär, med stora mängder vatten under en kort tid, vilket då såklart också betyder att vi kommer få uppleva fler torra perioder, något som vi redan blivit plågsamt uppmärksammade på under sommaren 2018, där jordbrukarna på många håll hamnade i krisläge och där grundvattennivåerna var oerhört låga under juni och juli.

Utöver detta har vi att se fram emot att vi i Sörmland får ett allmänt varmare klimat. Forskarna vet redan nu att om medeltemperaturen ökar med endast en grad så får sydsverige samma klimat som mellersta Tyskland har nu. Vad kommer vi i Sörmland att få tampas med för klimat då egentligen? Kommer våra grödor att klara detta? Kommer vår vattenförsörjning att fortsatt vara säkrad? Och framförallt, kommer nästa generation få uppleva en vit jul?Dessa är bara ett par av frågorna vi behöver besvara för att kunna lämna över ett Sörmland med samma förutsättningar som idag. Då är frågan, kommer vi kunna besvara dom?