Amerikanerna har röstat för eller emot

En trumpen Donald får lämna Vita Huset, för det bidde en Joe som vann valet. Då har den stora dagen passerat, första tisdagen i november då det amerikanska folket röstade om vem som ska vara president de närmsta fyra åren. Ett valsystem som vi svenskar nu fått en allmän kurs i hur det fungerar. Minst 270 elektorer från de olika delstaterna så kan vinner du valet. Den långa väntan fram till lördagen innan mediahusen vågade presentera en vinnare beror till stor del på att hela valet och valrörelsen genomförts under en pågående pandemi. Närmare 70 procent av rösterna var förtidsröster.

Vad är det då amerikanerna röstat för eller emot? En reflektion man kan göra är att vi i Sverige pratat om Donald Trump och inte president Trump. Som om vi inte fullt ut tyckt eller uppfattat presidenten som just president. Ett ämbete som är ett av de starkaste i hela världen. Det går inte att anklaga sittande president för att inte ha följt sina vallöften.
Många bedömare gör ändå gällande att hanteringen och inställningen till Covidpandemin har varit ett av de mest avgörande för vem man röstat på. För det går inte att säga annat än att USA är det land som drabbats mest omfattande av pandemin. 20 procent av de smittade (50 miljoner människor) och 20 procent av dödsfallen i världen. På karta från en amerikansk hälsomyndighet så är utbredningen av Covid fall i stor utsträckning sammanfallande med utfallet i valet. Stor smittspridning i delstater där republikanerna är starka.

Vi har i Sverige varit förvånade i fyra år hur det har twittrats och gjorts uttalanden som för de flesta har varit hårresande. Om det skulle vara att ”make America great again” förstår jag inte. Men jag förstår att det går hem att vara populistisk. Likheterna med Sverige finns där. Hitta en ”yttre fiende” som du kan bygga en mur emot. Trump har förstärkt 60 mil med gräns mot Mexiko. Dock med pengar ur försvarsbudgeten, Mexikanerna ville inte betala.

Men vad har vi då att vänta av Joe Bidens presidentskap. Med direkta citat från första uttalandet efter att valet avgjorts så är jag fylld av hopp. (Egen översättning)”Jag lovar att bli en president som inte vill skilja, istället att ena. Som av hela mitt hjärta ska jobba för att vinna förtroendet hos hela folket. Vi ska sänka temperaturen (i samtalsklimatet). Vi ska möta varandra igen. Vi ska lyssna på varandra igen. För att nå framgång så måste vi sluta behandla våra motståndare som fiender. Vi är inte fiender. Vi är amerikaner.”Det kanske trots allt är det här USA har röstat för. En politisk veteran (f.d vice president)med lugn och förhandlingsvilja istället för en kombination av tv-kändis och affärsman med enkla svar på svåra problem. En veteran som också förstått att jämställdhet inte är att prata om kvinnors inflytande utan att göra det till något naturligt. Håll avstånd, tvätta händerna och var försiktiga därute.